Ce sunt solomonarii?

Numele de solomonar deriva de la Solomon legendar rege crestin, vestit pentru intelepciunea lui si se traduce prin “mostenitor al intelepciunii”

Care este originea solomonarilor?

Se crede ca sunt urmasi ai acelor sacerdoti daci cunoscuti sub numele de Ktistai si Kapnobatai (calatori prin nori).

Solomonar

In ce zone sunt solomonarii cunoscuti?

Sunt cunoscuti in Romania, mai ales in Bucovina, dar si in Bulgaria.

Cum sunt solomonarii cunoscuti in traditia populara?

In descrierea lui Romulus Vulcanescu ei sunt uriasi salbatici cu chica roscovana, ochi bulbucati si singerosi, trupul paros, au “cozi de pene la subtioara si noada terminata intr-o codita”. Poarta “tundre albe”, peste care atirna traiste in care tin uneltele magice, o toporisca de fier descintata, un frau din coaja de mesteacan, o carte de intelepciune, un fel de pravila de divinatie. Sub cele sapte pieptare pe care nu le leapada niciodata, nici pe caldura lui Cuptor, atarna o toaca mica, simbol al declansarii furtunilor. Cand bate in toaca, toate spiritele elementare ale furtunii, Vantoasele si Ropotinile, incep sa se foiasca prin vazduh.

Adesea sunt descrisi ca oameni simpli sau cu aspect de cersetori, care testeaza bunatatea oamenilor cerand de pomana, binecuvantandu-I in primul caz si pedepsindu-I daca erau refuzati.

Solomonar

Solomonarii erau buni sau rai?

Daca solomonarii sunt intr-adevar urmasii initiatilor daci, atunci e posibil ca aspectul demonic sa fie accentuat de influentele crestine care ii vedea ca pactizand cu fortele intunericului. De asemenea au fost identificati ulterior, ceva mai tarziu cu sfintul Ilie. Ca urmare a aspectului lor demonic, de pedepsitori si aducatori de urgie, a aparut Mesterul Pietrar, un fost solomonar, care avea abilitatea de a impiedica actiunilo lor malefice.

Ceea ce a ramas despre ei este faptul ca erau initiati in tainele vazduhului, ale muntilor inalti, ale pesterilor adanci si ale iezerelor ascunse. Sunt protectori ai drumurilor de munte, stapini peste imparatia de jos a negurilor piclelor si promoroacei, detinatori ai secretelor Vamilor vazduhului si stapini ai balaurilor aducatori de furtuna, spune traditia populara.

Se remarca totusi influenta a doua perceptii diferite, cea a solomonarilor din negura vremurilor, persoane de exceptie care au ajuns sa stapineasca natura in urma unor indelungi initieri in scolile de solomonarie, si cea de vrajitori malefici, pactizand cu fortele diavolului.

Nu pot sa nu observ simbolismul Balaurului, ce mai putem spune?

Solomonar

Am putea remarca ascensiunea balaurului din fundul pamintului prin intermediul unui iezer adinc, stapinit cu ajutorul ghietii si ridicat pina in culmile cerului.Solomonarii erau vazuti ca fiind stapinii balaurului din adincul pamintului, Imparatul Serpilor, un termen asemanator cu cei folositi in traditiile asiatice pentru a descrie Kundalini.

Dar referitor la faptul ca ei zburau pina la nori, amintire a vechilor preoti daci?

In acesta directie exista doua variante. Prima ar fi aceea ca lucrul se intimpla in mod real fiind un stravechi procedeu de teleportare denumit popular “hultanie”. A doua varianta si mai tulburatoare este aceea in care se afirma ca aceste calatorii se faceau in vis la vointa.

Mai exista solomonari si azi?

Se crede ca nu. Ultimele date pe care le avem despre ei sunt in amintirea batrinilor, in memoria populara, ceea ce inseamna cam pe la inceputul secolului trecut.

De Catya