Piramida lui Maslow

Piramida lui MaslowIn completarea temei concursului de creatie literara al lunii august si inspirat de creatia de aici a Florinei Stan, cateva cuvine despre nevoi, mai precis despre Piramida lui Maslow:

In conceptia lui Abraham Maslow, toate actiunile umane au ca scop satisfacerea unor necesitati sau trebuinte.
Satisfacerea acestor trebuinte insa se realizeaza conform prioritatii lor, respectiv :
– intai nevoile primare
– apoi sunt luate in calcul cele de ordin superior.

Astfel, nevoile umane, conform lui Maslow, sunt structurate piramidal, de la baza spre varful piramidei, in cinci nivele, dupa cum urmeaza:

1. Nevoile elementare (la baza piramidei)
sunt nevoile de ordin fiziologic (nevoia de aer, apa, hrana, imbracaminte; nevoi de ordin senzorial, sexual, etc.). Satisfacerea acestor nevoi asigura buna functionare biologica a organismului uman.

2. Nevoia de securitate individuala

atat in mediul natural cat si in cel social ; se refera la protectia individului fata de fortele exterioare ostile, factori de risc care atentează la integritatea fizica a acestuia. Asigurarea unei astfel de protectii se realizează prin stabilitatea locului de munca si prin asigurarea unor bunuri si resurse materiale necesare existentei: casa, salariu etc.

3.Nevoile sociale

se raportează la necesitatea acceptarii si apartenentei intr-un grup social, de a face parte dintr-o comunitate. Oamenii manifesta nevoia de dragoste inca din primele luni de viata. Mai mult instinctiva la început, aceasta nevoie devine treptat din ce in ce mai constienta, devine o exigenta de prim ordin pentru confortul sufletesc.

4. Nevoia de respect
care deriva dintr-o exigenta autoevaluativa a individului, care doreste sa-i fie recunoscut statutul pe care il are sau la care aspira, dorinta de a-i fi apreciate competentele, cunostiintele, performantele, calitatile etc.

5. Nevoia de autorealizare

la varful piramidei, nevoia de autorealizare, de implinire de sine, vizeaza construirea unei imagini de sine favorabile, precum si dobandirea capacitatii de auto-control.

via hanuancutei

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Piramida lui Maslow, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 • Mariana

  Sunt multe critici din partea unora,in general va pot zice ca aceasta teorie se aplica in tarile occidentale ca Danemarca,Norvegia ,Suedia,bineinteles daca lucrezi cu oamenii,este ceva firesc si normal pt aceste tari,si sincer ajuta mult si pentru cunostintele generale.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • gigi

  Cred ca piramida lui Maslow surprinde aspecte ale omului marunt sau poate mediocru. Cu respect as dori sa o contrazic pe anca spunandu-i ca stiu foarte multi oameni (deci nu putem vorbi aici de excepții) care au o moralitate aproape impecabilă și a căror moralitate sub nici o forma nu depinde de satisfacția sau insatisfactia sexuală. De altfel și istoria conține destul de multe exemple in acest sens. De asemenea știu oameni care nu au adăpost și care leaga între ei prietenii bazate pe un devotament reciproc de invidiat, cu mult mai strânse decât cei care au adăpost . Și invers, oameni plini de bani care sunt tocmai de aceea incapabili să lege prietenii adevarate.
  Oricum, cei care l-au citit pe Maslow (si nu au citit despre Maslow intr-un biet manual de psihologie) știu că el a precizat faptul că piramida nevoilor nu se aplică în toate cazurile. Există, spunea el, oameni principiali sau oameni însuflețiți de un ideal pentru care ierarhia nevoilor arată cu totul altfel.
  Cu alte cuvinte ierarhia nevoilor există și funcționează până la un anumit nivel de dezvoltare umană. Iar noi, ca oameni avem cumva datoria să demonstrăm că suntem oameni, că este ceva uman si fascinant în noi și că acel ceva ne face atunci când împărtim celula pușcăriei cu alt deținut să nu-l batem ca să-i luam mâncarea ci, în ciuda golului din stomac să rupem în două bucata de pâine și să ne simțim împliniți (în ”nevoile” noastre umane) când îi întindem nenorocitului de lângă noi jumătatea. Avem deci, în opinia mea datoria ca prin cultura, autoeducație, bun simț și relaționare cu oamenii, să ne ridicăm desupra acestor condiționări empirice prezentate de Maslow în teoria lui.
  Și dacă tot vorbim despre ierarhizarea nevoilor, să spunem și că primul nivel al piramidei este (din punctul meu de vedere) greșit. Nevoia sexuală apare de două ori în piranidă (pe nivelul 1 si pe nivelul 3). Cred ca ar trebui să apară doar pe nivelul 3 pentru că este cert că nu pot trăi fără apa, hrana, somn, aer. Dar la fel de cert este că pot trăi fara sex. Prin urmare sexul nu este o nevoie indispensabilă, necesară supraviețuirii.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 • anca

  piramida asta are la baza niste principii foarte simple,logice si extrem de corecte. nu inteleg de unde contradictia. nu inteleg de unde curajul de a afirma ca Maslow face “filosofie ieftina”. e o ierarhizare cat se poate de normala a trebuintelor. ca sa te poti numi complet, complex, de succes, fericit, trebuie evident sa posezi anumite lucruri. nu o sa te gandesti la cat de frumoasa este marea daca ai stomacul gol, nu o sa te gandesti la moralitate daca nu esti satisfacut sexual, daca nu ai unde sa dormi. nu o sa legi prietenii daca nu ai habar de ce inseamna securitatea unui camin, iubirea unui parinte, asa cum nu o sa ai niciodata respect de sine si respectul altora daca nu stii sa iubesti. cat despre varful piramidei…ce sa mai vorbim…draga anonim

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
 • Romania are multi hoti, nu oameni culti. Ca daca aveam toti un nivel de educatie ca al Suediei nu ajungeam la situatia din prezent. Maslow e un fel de Osho; a luat concepte din filozofie, psihologie si sociologie si le-a raportat la societatea din zilele noastre facand un studiu de caz apoi concluziile acestui studiu in forma piramidala. Nu mi se pare nimic nou dar sustine ideea de dezvoltare personala.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 • Smile

  Romania e unde e pentru ca are mult prea multi oameni “culti” care de fapt nu stiu nimic nici despre viata nici despre economie nici despre fericire. Dar ei vezi draga, au valoare pentru ca au citit multe carti.

  Din pacate cartile nu hranesc stomace goale ci doar ce ai inteles sa faci, sa aplici si sa reusesti dupa ce ai citit o carte.

  Dragi copii, nu doar cititi carti, ci invatati, aplicati si reusiti. Aia e adevarata valoare. Parerea mea.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
 • ANONIM

  Abraham Maslow face o filosofie ieftină, de bodegă. SENECA : NEMO LIBER EST QUI CORPORI SERVIT(Nimeni nu este liber dacă este sclavul corpului său). E clar deci că acest MASLOW îi consideră pe ceilalţi nişte proşti şi le vinde rodul nesimţirii sale pe post de IDEI FILOSOFICE. Fraţi români, citiţi şi combateţi falsurile din cultură altfel, curând, nu vom fi decât lada de gunoi a unor falşi intelectuali !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  • Adc

   hm… maslow nu-i filosof, inainte de toate. Vorbim doar in cunostinta de cauza, de acord?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)