Castigatorul lunii februarie – tema: Prima iubire

3 finalisti a avut luna februarie, in ordinea numerelor de pe tricouri: Un dragobete in America, Povestile Garii de Nord.Maria si Anotimpuri.

Dragobetele de America are un inceput grozav dar lasa de dorit spre sfarsit, finalul fiind putin brusc dar lasand cititorul in suspans. Anotimpurile m-au captivat, eram aproape sigur ca va urma o vara si o toamna dar n-a fost asa. La Povestile Garii de Nord.Maria mi-ar fi placut mai multa actiune.

Castigatorul lunii februarie e Dragobetele, poate asa isi mai aduce cineva aminte si de el. Opera Un Dragobete in America de Cristu Georgi castiga concursul lunii februarie!

Felicitari tuturor participantilor si va uram in continuare spor la scris in luna martie!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 9 votes)
Castigatorul lunii februarie - tema: Prima iubire, 8.6 out of 10 based on 11 ratings
 • horia crios

  M, cunoşti prea puţin istoria acestui popor şi a României! Toată cultura slavă şi cei care mi-i enumeri nu valorează nici cât o frază a alambicatului Oscar Wilde!Distrugerea oraşului Moscopole a avut un scop bine definit! N-am susţinut şi nici nu poate afirma cineva că arabii sunt terorişti;ei sunt adevăraţi patrioţi, terorişti sunt cei care vor să le distrugă o cultură multimilenară!Nu militez pentru o Românie subjugată(economic au făcut-o!) dar, de-ar fi trăit principiile lui Vlad Ţepeş sau C.Z.Codreanu , nu ajungeam sub opinca mujicilor pe care-i adori! Ca la fonoteca de aur am zis şi-ţi spun acum de ce :Era o emisiune la care auzeai vocea unui auto trecut în nefiinţă dar nu auzeai vocea unui poet ca Radu Gyr, SIMION LEFTER şi mulţi alţii ca ei ! În şcoală, Goga era interzis, că de, fusese cuzist !
  În privinţa egalităţii între sexe, numai dacă nu vrei, nu vezi mârşăvia acestui slogan pe care nu Coranul sau Biblia o propovăduiesc ci…talmudul! Scopul este de a diminua numărul oamenilor ! Cine urmăreşte acest ţel te las să afli singură!
  Ajutor: Caută pe net originea lui Mustafa Kemal Ataturc, a lui V.I.Stalin…
  Aceştia au distrus tradiţii şi popoare; ayi sunt mai mulţi , foarte mulţi ca ei…Chiar înfiinţarea U.E. este o unealtă de distrugere a popoarelor.Ştii că euro nu are acoperire în aur?Dar aurul iese din ŢARA asta din care se fură de 2000 de ani şi încă se va mai fura! Ce etnie au cei care au început distrugerea tradiţiilor noastre şi a industriei? Caută pe net :Ion Iliescu şi Petre Roman şi spune-mi ce-ai găsit!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.5/10 (6 votes cast)
 • gabriela

  Eşti mult mai convingător când eşti mai puţin incisiv, mesajul tău ajunge mai bine la inima noastră ! Şi poate cine ştie, din om în om sau cum zicea cineva ? „Daţi vorbă din unu-n altu’…!” Îţi doresc o duminică lipsită de tristeţe !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • horia crios

   Mulţumesc, Gabriela ! Şi tu să ai parte de o săptămână de top şi multă,multă baftă.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/10 (3 votes cast)
 • horia crios

  Gabriela, doresc să-ţi spun că pentru oameni ca noi, cuvântul ţară, când este vorba de România, se scrie cu majuscule: Ţ A R Ă ! Ştii, când a murit Bălcescu, în exil, ultimul cuvânt spus a fost: ROMÂNIA. Cei din jurul său, nişte italieni, credeau că el spunea numele iubitei şi, într-un fel, aşa era:Romania era iubirea cea mare a lui N.B.
  După cum ai formulat întrebarea, cred că în cazul unui conflict armat cu un alt stat, imediat ai trăda ŢARA.
  În altă ordine de idei, dragostea pentru patrie poate constitui un imens izvor de inspiraţie pentru orice bun român. Dacă nu-i român nu va simţi româneşte şi nu-l va durea durerea poporului său !
  Pe moment nu mai fac altceva decât să studiez istoria acestui neam de valoare uriaşă, pe care tot felul de neaveniţi îl discreditează prin orice mijloc…Sunt foarte trist şi vreau, trebuie să uit această enormă tristeţe!…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/10 (5 votes cast)
 • gabriela

  Ion Utz, Horia Crios – mă scuzaţi, am și eu o întrebare, de bun simţ, cred: de unde și până unde ajungeţi la o discuţie despre naţiune și istoria ei pe un blog ce promovează creaţia literară ? Bun, interesant și educativ, nimic de zis, dar tema era “Prima iubire” (?!). Sau să înţeleg că sunteţi întratât de patrioţi încât prima și singura voastră iubire e ţara? (Tot respectul și retractez cele scrise, dacă este așa…). Şi dacă tot scrieţi despre asta, ce mai faceţi pe lângă asta ? Aveam și eu o curiozitate…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
 • Mihaela Suciu

  Felicit finaliștii!

  A fost premiat un text bun.
  ”Castigatorul lunii februarie e Dragobetele, poate asa isi mai aduce cineva aminte si de el.” diminuează ceea ce v-ați propus: să premiați un text!

  Un Dragobete în America nu se termină prin suspans; se termină prin imaginea celor doi iubiți ținându-se de mână și îmbrățișați de noapte, ceea ce și-a propus și Valentin, să-i pună în legătură prin intermediul netului.

  În perioada așteptării întâlnirii cu persoana iubită, Maria face o trecere de la prezentarea faptelor la trăirea interioară, punându-ne în fața unor dialoguri neașteptate, vorbe de duh etc. Autorul a a pus în centrul acțiunii personajul-Maria, restul doar completează imaginea acesteia.

  În Anotimpuri, autorul a surprins doar iubirea a două femei numite antagonic primăvară-iarnă, se observă clar că nu e un voiajor prin iubiri.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
 • Flo

  Felicitari castigatorului !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 8.8/10 (9 votes cast)
 • Ion Utz

  n-avem de ce sa ne aducem aminte de dragobete. importat de la slavi, tradatori de tara. mai bine sarbatorim in fiecare zi “ziua iubirii” si scapam

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.3/10 (12 votes cast)
  • Maria

   Haide să ne promovăm cu toţii xenofobiile şi naţionalismele extremiste. Poate cine ştie… împreuna cu mini-hitlerul de aici reuşim să facem preş una dintre cele mai bogate culturi ale lumii (care, te asigur nu s-a născut în vremea comunismului, ci parţial a rezistat in ciuda lui) şi să nu ne mai putem bucura de bucăţelele ei pe care le-am preluat, pentru a ne complace în sloganuri naţionaliste si ură etnica. Şi cu aceste accese de ură în inima să “sarbatorim in fiecare zi ziua iubirii”, nu?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 8.9/10 (8 votes cast)
   • Ion Utz

    Atata timp cat tu te impaci cu atata usurinta cu ideea de tradare…

    Nu am zis ca nu avem o cultura bogata.

    Nu am acces de ura, ci de dispret. Pe tine ce te opreste sa sarbatoresti zilnic ziua iubirii?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.1/10 (7 votes cast)
   • horia crios

    Vorbeşti (scrii) ca la fonoteca de aur dar nu analizezi ceea ce spui! Cuvinte gen:naţionalism, extremism, etc. Conform gândirii tale deformată de comunism, trebuie să le mulţumim slavilor(ruşilor) că ne-au luat Basarabia, bulgarilor că ne-au luat Cadrilaterul, ungurilor că ne vor Transilvania,liftelor străine că ne jefuiesc munţii şi pădurile…Nu cred că eşti româncă ! Probabil că îi urăşti pe arabi, considerându-i…terorişti când, în fond, ei nu fac decât să-şi apere ţara, limba şi cultura! Dacă şi la noi ar mai exista patriotism, am proceda la fel dar, din păcate, mulţi au fost îndogmaţi de comunism şi au uitat că ŢARA; LIMBA ŞI NEAMUL SE ÎNTIND PÂNĂ ACOLO UNDE SE VORBEŞTE, SE SIMTE ŞI SE GÂNDEŞTE R O M Â N E Ş T E !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.4/10 (8 votes cast)
    • Maria

     Horia, ce treaba or avea in mintea ta recunoasterea valorilor unei culturi (despre care vorbeam eu) cu impartirile teritoriale (de care aminesti tu), habar nu am… asa ca nu pot decat sa iti consider argumentul invalid. Daca bazandu-te pe luarea Basarabiei tu poti sa desconsideri valoarea lui Dostoievski, a lui Bulgakov, a lui Tarkovski, Sostakovici, Ceaikovski ori Anna Pavlova (nu mai continui ca nu are rost), atunci s-ar putea sa fi cam singurul (sau poate totusi mai ai o mana de apucati de partea ta). La fel este si in cazul traditiilor din cultura slava, sau din orice alta cultura.

     Valorile culturale nu au nici o legatura cu evenimentele politice, absolut niciuna. Nu poti desfiinta o traditie din astfel de motive, e pur si simplu absurd! Sau poate vrei sa nu mai sarbatorim nici Craciunul datorita atrocitatilor bisericii catolice, pe care, deduc din rationamentul tau, ar trebui sa le confundam cu valorile esentiale ale Crestinismului.

     Pe arabi nu ii urasc absolut deloc, dupa cum spuneam nu sufar de astfel de apucaturi. Iar arabii nu sunt teroristi, nu poti generaliza activitatile gruparilor teroriste asupra tuturor arabilor, pur si simplu nu e corect fata de acei oameni. Si intre noi fie vorba, iti dau un pont: daca aprofundezi ceva mult istoria religiilor vei fi surprins sa afli cum coranul promoveaza toleranta si egalitatea (chiar si intre sexe). ; )

     Cat despre mine, nu am fost indoctrinata de comunism, ar fi imposibil: sunt nascuta in ’89. Iar familia mea nu a avut nici cele mai mici inclinatii comuniste. Mama a fost pedepsita in numarate randuri in liceu pentru simplul fapt ca isi exprima liber convingerile morale. Tatal meu a fost la revolutie, in primul rand, si te asigur ca nu a primit vreodata indemnizatiile despre care vorbesti, nu a primit nimic de la nimeni si nici nu a asteptat vreodata sa i se dea ceva. Mai continua lista dar devine prea personala si mult prea dureroasa ca sa o desfasor. Si totusi nimeni nu m-a invatat vreodata sa urasc culturi intregi sau mai rau, oameni, datorita unor sisteme sau evenimente politice. Care in fond i-au lovit pe ei la fel cum ne-au lovit si pe noi.

     Patriotismul si nationalismul nu sunt sinonime, iar patriotismul nu se masoar in ura ci in iubire. Cunosc prea multe persoane care ii urasc pe unguri, dar nu s-au obosit vreodata sa viziteze Romania mai departe de Valea Prahovei. Sau care nu s-au obosit sa se deplaseze la proteste, sa dea la lopata pentru altii cand a venit zapada, sau sa isi ajute semenii asa cum pot, atunci cand e nevoie. Acesta este partiotismul in care cred eu, si cred ca este unul mult mai constructiv decat al tau.

     Cat despre faptul ca tu visezi la transformarea Romaniei intr-un stat terorist… asta chiar arata ca ai o problema, si inca una serioasa.

     Acum, revenind la un ton mai amical, spune-mi, te rog, ce inseamna ca ‘scriu ca la fonoteca de aur’? M-a facut incredibil de curioasa aceasta formulare (cu toate ca presimt ca e spusa cu sens peorativ).

     Eu ma retrag din discutie, am ‘vorbit’ deja mult prea mult. Dar astept un raspuns la partea cu fonoteca. : )

     O seara frumoasa in continuare!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
    • ARV

     Am si eu o mica completare.
     “Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…
     Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
     Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
     Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;
     N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid
     Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, Baiazid!”.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
     • horia crios

      VAI, ARV ! Ai punctat bine, prevalându-te de intuiţia lui Eminescu: Suntem, cu adevărat, o ţară de pândari care-şi păzesc nevoile, fie ele nevoi mari sau nevoi mici!!! Totodată, versurile citate dovedesc faptul că din vremea lui Mircea-Bătrânul Domnitor, românii nu s-au schimbat deloc! Ba, pardon, au involuat, renunţând la icoane în favoarea unei cârpe roşii la care, după cum ai văzut, se închină azi, cu nostalgie, tineri şi bătrâni! Conform DICŢIONARULUI REALITĂŢILOR DIN ROMANIA, o evoluţie regresivă se numeşte…REVOLUŢIE! Şase!!! În ţara unde, zic unii, umblă câinii cu cultură în coadă a ieşit Putin. Ne-am dat dracului…Ura pentru cultura rusă !

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 2.5/10 (6 votes cast)
  • horia crios

   Ion Utz,
   Ai perfectă dreptate iar adevărul îţi stă alături ! Partea tristă este că într-o ţară în care majoritatea suferă de strabism moral şi de o acută lipsă de patriotism, vei fi greşit înţeles, considerat extremist, naţionalist, xenofob ş.a.m.d.Iată un exemplu: Puţinii veterani de război, atâtia care şi-au jertfit tinereţea îm război, au îndurat frig, foame, teamă, au primit, după 1989 o îndemnizaţie de câţiva bănuţi! Revoluţionarii, în ghilimele, au primit şi primesc în continuare, îndemnizaţii barosane. Este clar că ceva e putred în Danemarca, nu-i aşa?
   Să ai o seară plăcută, Hxa

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 3.5/10 (8 votes cast)