Bucurie de Alina Bîndar

Pe strada aceea aglomerată și murdară își trăgea zilele după el încercând să supraviețuiască într-o lume mult prea agitată, mult prea meschină și rea. Oameni preocupați de probleme, uitați de fericire și care tânjeau după iubire sau bani, mișună în jurul lui de dimineață până seara. Nimeni nu îi acorda atenție, era o parte din peisajul cotidian cu care ceilalți se obișnuiseră. Îl chema Vladimir.
Fusese tânăr și plin de speranțe, privea spre viitor cu acea hotărâre și dorință, pe care doar o întalnim la cei aflați la începutul drumului vieții. A iubit, a adorat, a trăit nebunește fiecare clipă. Iar acum sta pe marginea trotuarului tânjind cu disperare după o vorbă bună sau măcar o privire caldă. Un gest care să-i demostreze că încă trăiește, că încă mai face parte din semințele aruncate de Dumnezeu pe pământ, dar care a încolțit mult prea devreme.
Fusese evacuat din casa sa, iar familia, soția și cei doi copii, au fost uciși în revoluție. Așa a ajuns aici. Pe strada Magheru, cerșind pentru doi lei pentru a se putea hrăni. Nu mai avea speranțe și nici visuri de viitor.
Era miercuri, o zi însorită de martie, mult prea calduroasă pentru acea perioadă a anului. Pentru el nu conta, căci ziua avea coordonatele uneia obișnuite, în care trudea pentru o fărâmă de bucurie.
„Primăvara aduce bucurie” gândea el în momentul în care în fața sa s-a oprit o fetiță. „Cred că tot ar avea vreo 6-7 ani” îi fulgerase prin minte în momentul în care o zărise. Arata exact ca fetița lui, iar amintirile începuseră să năvălească.
Fetița se apropie ușor și cu o scânteie în privire îi oferă o jumătate din prăjitura ei un pic începută. Se ducea împreună cu mama sa la o mătușă ce locuia în zonă. La vederea acestui bătrân firav, în haine zdrențuite, a cuprins-o o stare de milă și înduioșare. Mama sa îi povestise despre acești oameni, greu încercați de soartă, care, întradevăr, sunt înfometați.
Lui Vladimir nu-i veni a crede. În fața sa, o mână de om, îi imparte dragoste o dată cu o parte din desertul pe care mama i-l cumparase. Sufletul său a început să retrăiască simțiri de mult uitate, sentimente de duioșie, de iubire, de mulțumire infinită. Ochii au început să îi lăcrimeze, mâinile îmbătrânite cunoșteau acum tremurul bucuriei. După atâția ani de suferință.
Văzându-i lacrimile curgând șiroaie pe obraji, fetița a început să plângă și ea, iar întreaga scenă era de un sensibilitate aparte. Mama sa prinvindu-i gestul a înțeles ce suflet de copil crește. A scos din geantă portofelul și i-a înmânat bătrânului o bancnotă de 10 lei.
Acesta nu-și găsea cuvintele pentru a își exprima imensa bucurie ce îl cuprinsese. Fetița i-a luat mâna tremurândă în mânuțele sale în miniatură, albe și fragezi. Îl mângaie spunându-i „Nu mai plânge, nenea, că o să mănânci acum”.
Vladimir îi sărută mâna și o privește cu dragoste de copil, cu bucurie în suflet, cu bucurie în toată ființa sa.

După plecarea fetei a urmărit-o cu privirea până când aceasta se transformase într-un punct negru, greu de zărit prin ochii săi obosiți. „Acum înțeleg…”, gândi el, „Dumnezeu a creat primăvara pentru a împarte bucurie, pentru a renaște sentimentele frumoase o dată cu renașterea firului de iarbă.

De Alina Bîndar

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -3 (from 7 votes)
Bucurie de Alina Bîndar, 5.3 out of 10 based on 6 ratings
 • Catalin

  interesanra povestea, intr-adevar, simplitatea ei nu impresioneaza, dar are o profunzime aparte. In ceea ce priveste stilul de a scrie, afirmatiile trebuie bazate pe niste argumente mai solide. Tind sa cred ca Flo se referea la faptul ca ar trebui sa iti mai antrenezi condeiul, dar asta vine odata cu trecerea timpului. Stilul e mult mai complex si are anumite calitati care se impart in doua categorii: generale si particulare. Printre calitatile particulare ale stilului se regasesc: naturaletea care consta in exprimarea fireasca fara afectare si emfaza si simplitatea care consta in reliefarea valorilor sugestive ale cuvintelor si expresilor simple. Asa ca, din punct de vedere stilistic nu vad absolut nicio problema, dimpotriva consider ca ai evidentiat foarte bine aceste doua calitati particulare pe care le prezinta stilul. Felicitari! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
 • Flo

  “Ion Utz
  March 31, 2012 at 9:10 pm

  atunci meriti la randul tau sa fi criticat si mult noroc in evolutia ta ca om. o seara placuta.”

  Draga Ion Utz… nu cred ca esti Dumnezeu sa spui ca merit sa fiu criticat la randul meu. Si norocul si-l face fiecare.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Mariya

  Mie mia placut foarte mult si idea si stilul de a scrie.Prefer povestioarele cu cuvinte simple dar care contin de fapt o multime de mesaje si care chiar te fac sa traiesti momentul,asa cum este acesta.Felicitari!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • PERCA ALINA OLGA

  Nu sunt experta in stilu de scris ,dar totusi ma intrb ce fel de poveste l-ar fi”miscat”pe domnul,doamna sau domnisoara FLO?.Mie una mi-a placut, oricum e mult m-ai buna decat multe alte scrieri care au participat pana acum,mai buna si decat ale mele de ce sa nu recunosc,si cred ca v-a” misca”si alte suflete sensibile.FELICITARI..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
  • Flo

   As fi miscat de o poveste buna…cu ceva nou in ea – adica autentic. Daca vad un cersetor pe drum nu inseamna ca o sa ma induiosez pana la lacrimi. “Multi stiu sa cerseasca, putini stiu sa munceasca!”

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
   • Ion Utz

    Autentic nu inseamna neaparat mai bun. Inceteaza in a mai parea critic literar ca nu impresionezi. A reusit sa transpuna simplitatea prin finete si ganduri frumoase. Nu pot decat sa apreciez. Si da, felicitari, chiar o sa misti lumea cu o poveste pe cat de simpla, pe atat de profunda.

    Prin chestii simple si mici schimbam lumea.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
    • Flo

     Draga Ion Utz… critic pe cine vreau, cand vreau, unde vreau. Eu nu doresc sa impresionez pe nimeni !

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
     • Ion Utz

      atunci meriti la randul tau sa fi criticat si mult noroc in evolutia ta ca om. o seara placuta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
  • Alina

   Multumesc 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • PERCA ALINA OLGA

  Nu sunt experta in stilu de scris ,dar totusi ma intrb ce fel de poveste l-ar fi” miscat”pe domnul ,doamna s-au domnisoara FLO.Parerea mea este cu totu alta,cred ca ceia ce ai scris este frumos si cu siguranta v-a “misca”suflete sensibile ca mine ,felicitari.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
 • Flo

  Povestea nu ma miscat…si mai ai de exersat in stilul de a scrie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Alina

   Apreciez critica 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)