Bucuria de Păun Cătălina Cezarina

Bucuria… un cuvant simplu, un sentiment puternic, o stare de spirit complexă…

Viaţa este legată de bucurie, iar scopul vieţii este acela de a fructifica orice acţiune care să ducă la bucuria individului! Analizând etapele vieţii descoperim că încă de la naştere aducem bucurie în sufletele părinţilor, bunicilor, şi tuturor rudelor (acest lucru este valabil pentru cei care îşi doresc un copil şi sunt conştienţi de importanţa aducerii pe lume a unei vieţi). Treptat, învăţăm să facem primii paşi şi să legăm primele cuvinte, pentru ca mai tarziu să devenim ,,copii mici” sau pici-,,copii mijlocii sau adolescenţi -,,copii mari” sau adulţi- ,,copii mici din nou” sau bătrâni. În fiecare din aceste patru etape, nu numai că oferim fericire celor din jur, dar începem noi înşine să descoperim bucuriile vieţii.

În categoria de ,,pici”, conştientizăm că toată lumea din jur ne iubeşte şi ne explică cu răbdare, de ce animalele aduc pe lume puişori, pentru ca noi să ne jucăm cu ei şi să descoperim că animalul poate devenii un prieten bun al omului, si de ce înfloresc florile şi pomii atât de frumos, oferind culoare şi mireasmă îmbietoare naturii şi oamenilor!

În etapa ,,copii mijlocii sau adolescenţi”, viziunea şi percepţia lumii asupra noastră se schimbă. Începem să acumulăm informaţii importante, unii dintre noi devenim copii eminenţi la şcoală, cu rezultate deosebite, aducând bucurie părinţilor şi profesorilor care ne îndrumă şi ne încurajează în fiecare pas pe care îl realizăm. Acum, conştientizăm mai bine ce înseamnă să oferi şi să dăruieşti fericire celor din jurul tau! Adolescenţilor le place să iasă în evidenţă cu ceva, pentru a putea fi apreciaţi şi remarcaţi, de aceea unii au un suflet mare şi întreprind acţiuni de voluntariat, încercând să ajute bătrâni lipsiţi de ajutor, copii fără părinţi, animale bolnave, în special tot ceea ce este lipsit de apărare, fără a primii în schimb nimic material, decât ceva spiritual, şi anume- bucuria de a realiza fapte bune şi de a aduce zambetul pe buze şi şansa unei vieţi mai bune celor din jur.

În etapa adult, putem menţine această latură a voluntariatului, până la moarte, dar în această etapă, intervine, în mod normal, bucuria întemeierii unei familii şi obţinerea unui loc de muncă, necesar susţinerii financiare. Aceasta este cea mai frumoasă etapă a vieţii, fiindcă, acum ,,copii mari” devin părinţi, şi simt bucuria pe care cândva o aduceau pe chipul propriilor părinţi, numai că nu o conştientizau. Bucuria de a avea un copil, nu se compară cu nimic în lume, iar în această etapă a vieţii ne bucurăm la maxim de copiii pe care îi aducem pe lume şi de elanul cu, care se dezvoltă şi devin treptat …adulţi…

Ei bine, în clipa în care conştientizăm că, avem copii pe care îi numim adulţi, atunci realizăm că noi am trecut în ultima etapă a vieţii- ,,copii mici din nou” sau bătrâni. Poate vă întrebaţi de ce ,,copii mici din nou?”, răspunsul este simplu: fiindcă proprii noştrii copii au acum grijă de noi, aşa cum şi noi am avut grijă de ei. Bătrânii au parte de o viaţă liniştită, majoritatea sunt pensionari, se bucură alături de copii care le aduc pe lume nepoţei, şi se bucură de fiecare zi ca şi când ar fi ultima.

Bucuria, cum am precizat încă de la început, este o stare de spirit complexă, pe care o resimţim diferit în fiecare etapă a vieţii. Există o întreagă înlănţuire de evenimente care se repetă şi care se simt diferit din prisma fiecărei vârste. Bucuria este un sentiment pe care vietăţile îl resimt în fiecare etapă!

Din păcate însă, bucuria este soră cu tristeţea, care de multe ori ne umbreşte viaţa! Viaţa nu înseamnă numai bucurie, viaţa înseamnă şi multă tristeţe! Dispariţia celor dragi pentru totdeauna, îmbolnăvirea celor dragi, apucarea adolescenţilor pe căi greşite duc de asemenea la necazuri şi suferinţă. Răutatea celor din jur asupra noastră, care se poate materializa prin vorbe urâte şi pagube de orice natură, produc suferinţă. Singuratatea este însă, duşmanul de moarte al tuturor oamenilor, de aceea este important, în oricare etapa a vieţii ne-am afla, să ne ferim de singuratate, şi să fim înconjuraţi de oameni care ne sunt alături şi care ne vor binele, aducând BUCURIE în viaţa noastră!

Când descoperim bucuria, înseamnă că trăim, iar bucuria de a exista înseamnă viaţă!