Banii sau viata…

Nu, nu este acel motto al unui jaf clasic. Nu este nici macar exercitiul de a alege una din cele doua variante. Poate ca nici unul din cei doi termeni nu are o consistenta suficient de reala pentru a releva vreo latura importanta a existentei. Despre bani si despre viata as dori sa prezint cateva reflectii proprii in randurile ce urmeaza.

Ce inseamna a-ti dori sa ai bani ? Inseamna sa faci din a avea bani un scop in sine. Sa directionezi toate variabilele vietii spre aceasta tinta. Sa judeci orice doar in functie de utilitatea practica, si din orice activitate pe care o desfasori sa-ti doresti un singur lucru: sa obtii un profit.

Bineinteles, dintr-un asemenea mod de a-ti directiona viata, deriva avantajele si dezavantajele de rigoare. Daca ai capacitatile necesare, vei avea o viata fara lipsuri materiale, vei fi respectat -cel putin in aparenta, vei avea incredere in persoana ta, te vei simti foarte sus… Daca nu ai potential, vei trai un imens sir de dezamagiri, te vei simti inferior celor din jurul tau si vei uita ca… ai o viata.

Mergand in cealalta extrema, vei dori sa stii ca inima iti bate. Tare, tare, din ce in ce mai tare. Vei dori sa iubesti… sa te bucuri si sa plangi alaturi de echipa favorita… sa ai emotii la un examen si sa fii fericit ca l-ai trecut… sa ajuti prietenii adevarati, sa fiti impreuna la greu, sau sa petreceti impreuna. Vei dori sa fii fericit, sa suferi, sa fii indragostit, sa plangi, sa fii din nou fericit.

Veti spune ca cele doua moduri de a gandi nu sunt incompatibile, nu reprezinta doua directii opuse.

Probabil ca nu intotdeauna, pentru ca, evident, exista si cazuri fericite. Acelea sunt insa mult mai rare decat ar pretinde unii. In scurta mea experienta de viata, nu am intalnit decat foarte rar persoane care au orice din punct de vedere material si sunt cu adevarat fericite sau macar multumite.

In final, nu voi spune eu cum e mai bine. De fapt, nu cred ca exista mai bine sau mai rau. Fiecare are optiuni, depinde doar de inteligenta ori mai degraba de inspiratia fiecaruia de a o alege pe cea care ii va aduce multumiri sau fericire.

P.S. Acesta este primul articol pe care il public pe site. Nu pretind nicidecum ca este unul bun, dar pot promite ca urmatoarele vor avea o calitate din ce in ce mai ridicata. De asemenea, doresc sa-i multumesc lui Radu pentru ca mi-a oferit posibilitatea de a exprima pe site unele din gandurile mele…

de Marius Calin

Related Blogs