Un mesaj important

De la primele ore ale dimineții într-o firidă situată strategic la baza peretelui pe care se odihnește o oglindă,a început să răsune necontenit un chițăit de îngrijorare.
În acea mică deschizătura din perete,șoarecii și-au pus pe picioare un adevărat imperiu înfloritor,răsărit în lumea șoricească din semințele nepăsării și indulgenței băiatului ce locuiește în acea cameră.
Cu toate acestea,acțiunile dădacei băiatului îndreptate în mod deliberat împotriva norodului șoricesc,au început să încrunte din ce în ce mai des fruntea împăratului .Așa se face că,lipsit de rădăcinile-i indispensabile,imperiul a început să se usuce sub arșița foametei distructive a soriceiilor.
În aceste circumstanțe deosebite,împăratul și-a consultat cel mai bun sfetnic,și anume lista de favoruri,dibuind imediat cea mai apropiată victimă.O colonie de rozătoare,aflată abia la începuturile existenței,se împrumutase împăratului într-un moment de strâmtoare cu o sumă destul de mare de brânză.Acum,arătătorul îndreptat poruncitor nu ezită să se îndrepte spre rezerva de lactate a coloniei osândite.
Datorită acestui prilej extraordinar,din potopul de șoareci se ridică un viteaz dornic să se înroleze în încercarea împăratului de a-și revitazila imperiul.Acesta se arată la fel de binevoitor față de mâna de ajutor acordată,pe cât se bucura odinioară gustând din bucatele praznicelor proverbiale pe care adesea le organiza .
Micul temerar fu imediat expus ,,prevederilor’’ darnicului cârmuitor,fiind înarmat din cap până în picioare cu amenințări care mai de care mai dure,spre a înlătura orice gând din mintea supusului său de a da bir cu fugiții în caz că lucrurile se complică. Aceste măsuri nu își aflau însă rostul datorită caracterului de o înaltă demnitate și a personalității ce vădea o stăpânire de sine și o seriozitate ieșită din comun de care va da dovadă în viitor.
Înainte de angajarea dădacei actuale,o altă felină era responsabilă pentru siguranța băiatului(o pisică albă).Datorită incapacității sale de neiertat de care a dat dovadă în încercările limitate de a prinde șoareci,a fost adusă altă dădacă,ea ramând ca unică pensionară în azilul de pisici de sub pat.
Din fericire,intenția bravului suflet nu a fost doar un capriciu de moment și,după ce a ronţăit pe toate părțile situația a venit cu un plan ce urma să-i înlesnească munca.Acest plan presupunea construirea a două tuneluri care să ducă de o parte și de alta a oglinzii și a unei rețele de găuri în podea care să dirijeze pașii felinei de sub pat spre ușă.
După trei zile de muncă asiduă și promisiuni îndrăznețe,elita inginerilor șoareci reuși să termine construcțiile,iar șoarecii fură distribuiți la posturi inclusiv micul poștaș ce fu adăpostit în blana pisicii .
Până și norocul fu fascinat de această încercare astfel că,cu o zi înainte de startul misiunii băiatul,într-un moment de expresivitate exagerată,sparse una din lentilele ochelarilor dădacei.Nevoită să privească doar printr-un monoclu improvizat,nu reuși să descopere micile găuri aproape insesizabile din parchet.
La o singură privire a soarelui,șoriceii ieșiți din tuneluri îndreptară oglinda în așa chip că razele complicelui lor se tatuară pe ochii vigilenți ai dădacei.A fost necesar un singur urlet de furie de-al victimei ca șoriceii din găuri să se pună pe treabă.
O mușcătură abătută asupra membrului anterior drept și încă una asupra celui posterior puseră în mișcare poștalionul alb,făcându-l să iasă de sub pat.Miorlăiturile de durere ale pisicii provocate de seriile simultane de mușcături la membrele anterioare și posterioare nu erau auzite însă de dădacă,ce printr-un dans străvechi cunoscut numai de ea,cerea îndurare razelor soarelui.
Băiatul ,care fusese exclus cu desăvârșire din ecuațiile înfiripate în mintea solului șoricesc și ale cărui priviri dădură întâietate doar interpretării artistice ale dădacei,fu hipnotizat de mersul mecanic al pisicii ce se îndrepta spre ușă.Și ca să demonstreze cât de silitor este la școală,luă cartea de fizică și cu o smucitură violentă experimentă pe pisică acțiunea a două forțe și a rezultantei lor.

Pisica,grav afectată de zelul băiatului,deraie de pe șinele de dințișori,fiind aruncată cu tot cu micul șoarece spre peretele cu ușa,lângă care a și rămas nepăsătoare pe parcursul zilei.
Folosindu-se de un al șaselea simț,dădaca părăsi razele soarelui în jocul lor pentru a se concentra pe șoricelul ce tocmai își abandonase mijlocul de transport și se furișa spre ușă.Instinctiv,luă una din cele două rachete de tenis,rezemate ca ornament de un perete și se repezi la micul fugar cu ochii scânteind de furie
Cu toate că făcea eforturi suprasoricesti pentru a se vedea în siguranță,potrivnica sa se apropia văzând cu ochii de mingea ce avea să o servească cu cruzime în perete.Încă o data spiritul de colegialitate interveni în firul acțiunii motivând șoriceii la infapturirea a încă unui act de bravură,sărind în ajutorul compatriotului lor.Atunci când talpa piciorului se alipi de suprafața de parchet din vecinătatea ușii,dințișorii șoarecilor aflați încă la datorie se înfipseră în materialul șosetei,făcând dădaca să sară,mai mult de spaimă,cu capul în ușa de vizavi.
Revenindu-i iute privirea ameninţătoare și încordarea mâini pe mânerul rachetei,se uită cu disperare în jur,găsind până la urmă șoarecele ce era gata-gata să iasă în stradă.Cu toate încercările sale,reuși să-l mai lovească de abia pe tocul uși,trimițându-l cu o servă demnă de cartea recordurilor în geamul magaziei de vizavi.
Impactul fu extrem de neplăcut pentru mica rozătoare în special prin faptul că geamul destul de gros se sparse,iar trupul său inert se prăbuși fără vlagă cu tot cu mesaj,pe podea.
Fără să vrea,dădaca a dat un avânt important planului,deoarece trimise poștașul exact în cutia poștală,unde fu găsit,cu tot cu mesaj,de către șoarecii coloniei.
Cât a îndurat bietul șoarece și cât are să pătimească convoiul cu brânză datorită mesajului !

De Militaru George-Cosmin