Eter

Caracteristici generale

Eterii sunt o clasă de compuși organici care conțin o grupare eter – un atom de oxigen legat la două grupe alchil sau aril – cu formula generală R-O-R  Un exemplu tipic este solventul și anestezic dietil eter, denumit în mod obișnuit pur și simplu “eter” (CH3-CH2-O-CH2-CH3). Eteri sunt comuni în chimie organică și omniprezenti  în biochimie, deoarece acestea sunt legături comune in carbohidrati si lignina.

In chimia organică, grupele funcționale sunt grupe specifice de atomi în cadrul moleculelor, care conferă proprietățile fizice și chimice ale acelor molecule. Aceeași grupă funcțională se va supune acelorași reacții chimice indiferent de mărimea moleculei din care face parte.

Dietil eter

Dietil eter

Eterul este un lichid clar, incolor si foarte inflamabil, cu punctul de fierbere scazut si mirosul characteristic in trecut a fost  folosit ca anestezic general.

Este suficient să spunem că descoperirea anesteziei a făcut posibilă o cu totul nouă eră de chirurgie. Există nenumărate proceduri chirurgicale, care nu ar fi posibilă fără ea. Anestezia a diminuat suferința și salvat viețile a milioane de oameni.

Eter – Teorii si descoperiri

Cuvântul eter vine de la grecescul αἰθήρ, pornind de la o rădăcină care înseamnă a aprindea arde sau a străluci. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, eterul luminifer (sau simplu eterul) a fost denumirea folosita pentru a descrie un mediu in si prin care se propagă lumina. Despre eter se credea în antichitate că umple regiunile superioare din spațiului dincolo de nori.

Descoperirile si teoriile ulterioare, în special teoria relativității restrânse au fost compuse fără conceptul de eter. In ziua de azi teoria eterului este considerată  depășită.
Dimetil Eter

Dimetil Eter

La mijlocul secolului al XIX-lea, o metodă neobisnuita de distracţie la petreceri era inhalarea oxidului de azot. Acest gaz – incolor, halucinogen şi cu miros dulceag – provoca un râs isteric şi chiote de veselie. În 1844, unul dintre prietenii dentistului Horace Wells a inhalat o cantitate mare de oxid şi, în ameţeala care a urmat, s-a lovit la picior. Adevărata surpriză a venit, însă, în momentul în care acesta a realizat că nu simte durerea. La putin timp dupa, Horace Wells a început să folosească oxidul de azot ca anestezic pentru pacienţii săi. Doi ani mai târziu, în 16 octombrie 1846, Willian G. Morton (un asociat al lui Wells) a utilizat pentru prima dată eterul dietilic (sulfuric) inhalat pentru o anestezie sub care chirurgul John Collins Warren l-a operat pe bolnavul Gilbert Abbott pentru o tumoră vasculară buco-linguală. Astfel, dentisul american William Green Morton a ajuns să fie considerat părintele anesteziei. 

Eter in Hinduism și Budism

În hinduism, Akasha înseamnă baza si esenta tuturor lucrurilor din lumea materială, fiind primul element material creat din lumea astrală (Aer, Foc, Apa, Pamant sunt celelalte patru în ordine). Acesta este unul din Panchamahabhuta, sau “cele cinci elemente”, caracteristica sa principal este de Shabda (sunet). În sanscrită cuvântul înseamnă “spațiu”, primul element din creație. În hindi, Marathi si Gujarati, și multe alte limbi indiene, sensul Akasha a fost acceptat ca “cerul”.

Cele cinci elemente - Apa Foc Pamant Aer Eter

În budist fenomenologia Akasha este împărțit în Skandha, Desa, și Pradesa. Vaibhashika, o școală timpurie a filosofiei budiste, atesta asupra existenței Akasha. Akasa este identificat ca prima Arupa jhăna (arūpajhāna), dar de obicei se traduce prin “spațiu infinit.”

Filozofie religioasă occidentală numit Teosofie a popularizat termenul Akasha ca un adjectiv, prin folosirea termenului “Cronica Akasha” sau “Biblioteca Akasha”, referindu-se la un compendiu eteric ce contine toate cunoștințele și istoria lumii.

Eter ca divertisment

In Romania oamenii sunt obisnuiti cu produsele contrafacute sau la mana a doua – viciile noastre nu fac exceptie. In 2009 Corneliu Cîrdeiu a realizat documentarul numit Chicuşuri – de mai bine de un secol locuitorii localitatii  Volovăţ beau eter si diferite combinatii cu el. Printre altele aflam cu ocazia asta că eterul era un anestezic destul de aiurea şi a ajuns pe piaţă la fel ca şi ketamina – era furat din spitale.

Eterul etilic combinat cu alcoolul a fost folosit cu frecventa in secolul al XlX-lea ca un drog pentru divertisment.

Documentarul ăsta minunat se încheie cu primarul care-şi aminteşte cu jind de vremurile când sătenii vărsau eter şi-n fântână, “ca să căpieze tot satul”. După trei zile abia se dizolva eterul în apă, insa mirosul şi gustul persistau cu mult după.

 Tratamentul intoxicatiei cu eter

– In cazul inhalarii  victima trebuie scoasa din mediul toxic, la nevoie se folosesc ventilatia asistata si  xigenoterapie.
– Dupa ingestia de eter nu se induce voma ci se administreaza cantitati foarte mari de apa.
– La contactul cu ochii sau pielea se spala cu apa si sapun pentru minim 20 de minute. 

Surse: wiki, wiki Ro, Dioxina, Akasha, Vice