Ce este viața?

Daca vă uitați in dictionar, viața înseamnă o sinteză a proceselor biologice, chimice, mecanice, care caracterizează organismele.

Oare să fie doar atât, ca și cum organismele ar fi simple mecanisme? Unii oameni cred că viața de pe pământ ne pregătește pentru  ,,viața de dincolo’’, fiind o experiență din care învățăm mai multe sau mai puține lucruri în funcție de noi înșine. Alții cred ca viața e…..viață, doar un moment care trebuie trăit, fără preocupări dincolo de ce percepem cu cele cinci simțuri (miros, auz,văz, gust și pipăit). Iată, deci, câte opinii diferite există; poate fiecare om are propia sa părere despre ce este viața în funcție de educația, religia, cultura, pregătirea și experiențele pe care le are.

Pentru mine viața este procesul prin care corpul, mintea și sufletul se ,,antrenează’’ pentru ceea ce se numește  ,,viața de dincolo’’. Viața de pe pământ ne oferă urcușuri și coborâșuri pentru a înțelege adevarata semnificație a vieții. Viața este și ușoară, dar și complicată, dar, dacă înțelegem același lucru pe care l-am scris mai sus (semnificația vieții), viața ni se va părea foarte ușoară.

Vreau să vă amintesc o adevărată viață: cea a lui Iisus Hristos. Prin câte a trecut El ca să aflăm adevărata semnificație a vieții? Când El a fost răstignit pe cruce la vârsta de treizeci și trei de ani, ne-a arătat că Lui nu-I este frică de moarte, iar când a înviat oamenii din morți  și i-a vindecat pe cei bolnavi le-a arătat tuturor că el este Fiul Domnului (deoarece așa cum știm toți, nimeni nu-L credea). De atunci cifra treizeci si trei a avut o semnificație foarte importantă. Răstignirea Lui ne-a ajutat să înțelegem o parte din semnificația vieții.

Gandiți-vă puțin: când suntem copiii, mintea, suflrtul și corpul nostrum au acelasi ,,dimensiuni”. La maturitate sufletul este ,,cel mai mic’’, după aceea mintea și corpul ocupă cea mai mare parte, iar la bătrânețe  sufletul este ,,cel mai mare’’ după aceea mintea și cea mai mică parte reprezintă corpul.

,,Este mai importantă călătoria decât destinați€™a€™. Ce a vrut să spună acest citat din Buddha? Pentru a înţelege acest citat vă voi da un exemplu: viața. Gândiţi-vă la ea; viața este călătoria, iar destinaţia deoarece înveţi foarte multe lucruri pe parcursul ei,iar ,,viață de dincoloa€™a€™ este destinaţia.

Mai am un citat tot de Buddha: ,,Pacea vine din interior, nu o căuta în afară ta. Pentru a înţelege și acest citat vă voi da ca exemplu tot viața. În copilărie pacea este în interiorul tău, se simte, se vede și pe măsură ve ani ce trec aceasta pace se duce din ce în ce mai adânc în sufletul tău. Când ajungem la maturitate, noi ne dorim iară pacea și o căutăm în afară noastră, la alți oameni, nu în noi înşine. Trebuie să scotocim în biblioteca sufletului nostru, pe ultimul raft, cel mai prăfuit.

Poate că unii oameni nu vor da importanță cuvintelor de mai sus sau dimpotrivă; vreau doar să știți că au fost scrise romane întregi despre filozofia vieţii,dar din păcate nu am putut include foarte multe informaţii despre filozofia ei, dar sper că tot ce am descris eu mai sus v-a ajutat să vă faceţi o mică idee despre filozofia vieţii (știu că voi credeţi că tot ce am scris eu mai sus e mult, dar pe lângă romanele întregi despre fiozofia vieţii nu este mai nimic). Sper că v-a plăcut mica explicaţie a ceea ce este viața .

De Constantin Andreea