Speranţa
Domnica se aşeză pe bancă. Era locul ei preferat din parc: a treia bancă de la bazin, pe partea stângă. De aici putea vedea în linişte luciul apei, copiii gălăgioşi care se jucau în groapa de nisip, perechile care se plimbau ţinându-se de mână sau îmbrăţişati. Salcia din spate, care umbrea locul, o salută prietenos, unduindu-şi pletele sub adierea slabă a vântului. Venită de nicăieri, o frunză galbenă i se aşeză pe bluză, chiar în dreptul inimii. De la distanţă, scăldată de lumina blândă a după-amiezei , părea o broşă de aur şi Domnica zîmbi şi o lăsă acolo, primind cu recunoştinţă darul regesc al naturii.
Era o femeie masivă, greoaie, îmbrăcată mereu cu o pereche de blugi negri şi o bluză largă în culori închise. Nu era deloc frumoasă, cu trăsături aproape masculine, cu o bărbie pătrată şi ochi foarte mari, dar pielea ei era de un alb – strălucitor, fără nicio imperfecţiune. Mâinile îi erau moi, fine, cu degete lungi ca de pianist şi cu unghiile sidefate. Toate colegele de la birou o invidiau pentru asta. Deşi era considerată o femeie urâtă, nimeni nu-i putea nega generozitatea şi mintea ascuţită, pătrunzătoare, iar părerea ei, atunci când binevoia să o împărtăşească celorlalţi, cântărea în faţa colegilor, mai mult decât a directorului lor.
O rază de soare străluci în creştetul unui băieţel bălai, care se ridică din groapa de nisip şi se îndreptă voiniceşte spre bazin, hotărât să prindă lebăda aceea mare şi albă. Raza aceea de soare a fost salvarea copilului. Liniştea din parc se sparse brusc în faţa unui ATV, condus năprasnic de un vlăjgan care povestea ceva unui fete agăţate în spatele lui. Când îşi întoarse, în sfârşit, privirea spre drumul din faţa lui, abia mai avu timp să înregistreze ceva mare, negru, pe care îl lovi cu piciorul şi care îi schimbă total direcţia – ATV-ul se îndreptă direct spre bazin şi ateriză pleoscăind chiar în mijlocul apei. Cei doi adolescenţi se ridicară imediat, uzi leoarcă şi buimăciţi. Pe alee, câţiva oameni care văzuseră întregul incident, se adunaseră în jurul copilului speriat.
Mai încolo, singură, cu mâna dreaptă nefiresc îndoită sub trupul masiv şi cu un firicel subţire de sânge prelingându-se din tâmplă, Domnica leşinase.
………………………………………………………………………………………………………
Era fericită. Rochia albă îi flutura uşor, uşor, iar ea, zveltă şi frumoasă, se lăsa purtată în braţe de un băiat, un înger de băiat cu ochi albaştri şi mângâietori. Pluteau, parcă, amândoi, iar drumul nu se mai sfârşea şi nici nu voia să se sfârşească. Îi era bine, aşa cum nu îi mai fusese niciodată înainte.
Ştia că pleacă, nu ştia unde, dar nici nu mai conta. Încercă să închidă ochii şi să păstreze clipa cât mai mult. Dar nu reuşi. Pleoapele erau grele şi nu răspundeau, nu se lăsau închise peste fericirea din ochii ei. Oricât de mult se strădui, peoapele refuzau să se închidă şi, din cauza efortului, ochii începură să o doară. La început se sperie, dar apoi înţelese că trebuia să privească, să vadă drumul pe care o apucase şi să aleagă. Ce să aleagă? Fericirea aceea imensă, imaterială, în care exista albă şi ireală, condamnată să plutească de colo-colo ca un fulg, fără nicio grijă şi fără nicio ţintă sau viaţa pe care o lăsa în urmă, cu singurătatea de acasă, colegii de la serviciu, cu ultima carte cumpărată şi pe care nu apucase să o citească…?
Întinse mâna dreaptă să se apuce de ceva, să mai câştige timp, dar mâna parcă nu-i mai aparţinea, era desprinsă de trup şi o durea…
Domnica, nu ai hrănit-o pe Speranţa, azi – vorbele erau şoptite, calde şi în clipa aceea, ea a ştiut… a ştiut ce să aleagă…
………………………………………………………………………………………………………
Nimeni nu era lângă ea, dar îi auzise vorbind: ce urâtă este, săraca şi ce grasă … da, dar ai văzut ce repede s-a ridicat, cât e de grasă şi de mare…toţi se strânseseră, ciorchine, să mângâie băieţelul speriat şi să-l ocărască pe cel cu ATV-ul. Domnica era singură, … povestea vieţii ei…cu mâna ruptă şi cu o durere cumplită de cap, se ridică încet, îşi scutură un pic hainele şi se îndreptă ameţită spre ieşirea din parc. Se hotărâse repede: după ce-şi pune mâna în ghips, îşi cumpără o pisicuţă de la magazinul din colţ. De mult timp văzuse una ca un tigrişor galben, cu ochii jucăuşi şi cu boticul negru, simpatic. Nevăzută şi nebăgată în seamă, zâmbi……Speranţa, pisicuţa Speranţa… În parc, doar cartea nedeschisă de pe bancă şi salcia credincioasă îşi mai aminteau de ea.
Cîmpean Camelia - Maria
BibliotecaraHunedoara