Vis Împlinit
Lumea-i visul sufletului nostru. – Mihai Eminescu
Mă aflu în Portul Tomis în orașul meu natal, Constanța, situat la malul Mării Negre. Este o zi frumoasă de vară. Privirea mea, visătoare, străbate întinderea nemărginită și albastră a mării, până la orizont, acolo unde se unește cu senina zare. În mâini țin, cu duioșie, volumul „Poezii la Malul Marii, prima mea carte. Privind-o zbor cu gândul, pe aripile timpului, în urmă cu un an la Biblioteca Județeană Constanța Ioan N.Roman, acolo unde s-a născut ideea publicării primei mele povestiri și ulterior a acestei cărți.
Fiecare dintre noi avem măcar un vis. Eu mi-am dorit, mereu, să scriu și să public ceea ce scriam. Această năzuință a devenit realitate datorită unor persoane altruiste, dedicate muncii lor și iubitoare de cultură.
A fost o conjunctură fericită care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană Constanța. Aceasta, în parteneriat cu Fundația IREX Romania, a organizat Cursul de Inițiere PC și Cursul de Povestiri Digitales, pentru persoanele de vârsta a-III-a, în cadrul programului BIBLIONET-LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA. Parte a Programului Mondial Global Libraries, al Fundației Bill& Melinda Gates, întrodus la noi în țară de Paul Baran S.U.A. Am participat la aceste cursuri în 2012. Aici am aflat lucruri inedite despre calculator. El este prezent, azi, în toate domeniile, înclusiv în arta scrisului. Eram opt cursanți, pensionari, care aveam pasiuni comune: arta, natura și bine înțeles calculatorul. Formatoarele Manuela Dinică și Liliana Stamate, cu multă răbdare și profesionalism ne-au dezvăluit tainele lui. Am învățat cu ambiție și curiozotate să-l folosim. Acum puteam să scriem, să ne informăm, să comunicăm cu persoane dragi aflate departe. Și am trăit, totodată, mirajul tehnologiei.
Participanții la cursuri și organizatorii, au avut un aport însemnat în realizările mele ulterioare. Cea mai mare contribuție având-o Manuela, Liliana și colega mea Alexandra Flora Munteanu.
După cum am spus mi-a plăcut să scriu literatură, încă din adolescență, dar întârziam să public. Încercările mele literare au devenit amintiri dragi, pe care le păstram cu sfințenie și parcă erau mai valoroase, după atâția ani, având patina timpului. În subconstient știam, că vor vedea lumina tiparului și-mi vor aduce o bucurie imensă.
În luna iulie 2012 s-a încheiat primul curs. Datorită programului bine organizat, formatoarelor și ambiției noastre, am reușit, în scurt timp, să stăpânim tehnica folosirii calculatorului. Eram mai instruiți,dar și mai bogați sufletește. Ne făcuserăm noi prieteni. Mie personal, mi-a fost de mare ajutor acest curs, acum puteam scrie în “programul word’’toate lucrările dragi mie.
Inspirată de experiența și oamenii deoasebiți cu care luasem contact, am scris o poveste despre curs. Aici redam, cu fidelitate, tot ce învățaserăm și trăiserăm noi în acest timp. Se numește „Calculatorul un Nou Orizont”. Povestea le-a plăcut mult protagoniștilor ei. Liliana și Manuela m-au încurajat s-o trimit spre publicare. Le-am urmat sfatul și visul meu a început să devină realitate. Această poveste a constituit debutul meu literar. A fost primul text publicat, mai întâi pe un site pe internet, ulterior într-o carte și în final a devenit chiar, film.
În luna septembrie am participat la Cursul de Povestiri Digitales. Acum aveam ocazia să aplicăm ce învățaserăm la primul curs. Eram bucuroși că ne reîntâlneam. Grupul era format din șapte cursanți. Eram nerăbdători să învățam cum se face o povestire digitales. Pentru realizarea ei trebuie să scriem o poveste (un scenariu), să edităm fotografii și desene, să înregistrăm un text audio și să le combinăm într-un film de câteva minute, pe care să-l postăm pe You Tube. Fiecare dintre noi a scris o poveste și a făcut un film. Eu am folosit, drept scenariu, povestea „Calculatorul un Nou Orizont”. Astfel am devenit: fotografi, scenariști, naratori și regizori. Era fascinant!
La curs am cunoscut-o pe colega noastră, Doctorand Alexandra Flora Munteanu, profesoară, scriitoare, cu un suflet cald, mare iubitoare de cultură și de oameni. Ea a ascultat povestirile noastre cu interes, apoi cu măiestrie le-a adunat pe toate și a realizat cartea „Antologie de Povestiri Digitale”cu introducere,C.V și rezumat în limba engleză. Aici ne regăsim toți cu cele șapte scenarii și Links, înspirate din viața fiecăruia. Când a sosit „Antologia” cu coperta realizată de pictorul Gheorghe Caraiman, un coleg de curs, visul meu, de a publica ce scriam, începea să se împlinească. Cartea este unicat în țară, a avut succes și mai mult, împreună cu filmele, a dus gândurile nostre peste zări foarte îndepărtate, chiar în țara din care provine Programului Mondial Global Libraries. Și a făcut și subiectul unui film, despre realizările cursanților BIBLIONET: „Dincolo de training”, realizat de formatoarele noastre.
Întrucât publicase deja povestea mea, i-am vorbit Alexandrei, cu emoție, despre celelalte scrieri ale mele și am rugat-o să le citească și să-mi spună opinia ei. Le-a citit și a considerat că poeziile au o sensibilitate deosebite. M-a îndrumat spre Editura Vif. Volumul se intitulează „Poezii la Malul Mării”și a fost lansat la Cercul Militar Constanța. Coperta îmi aparține, este un peisaj marin. Este asemănător cu imaginea mirifică a marii, pe care o am în fața ochilor, acum, când povestesc evenimentele petrecute în urmă cu un an. Cartea s-a încadrat în tematica marină, selectată și premiată de „Clubul Amiralilor”, cu „Premiul Contraamiral Aurel Negulescu, pentru literatură” 2013.
Anul acesta am publicat volum al II-lea de poezii „Muguri de Vise-Buds of Dreams”, un volum bilingv român-englez, tradus de fiul meu, sub îndrumarea profesoarei Alexandra Flora Munteanu. Și de aceasta dată au fost alături de mine, aceiași oameni minunați.
După un an de la curs, pot spune că am trăit, prin intermediul BIBLIONET-ului, evenimente speciale care mi-au adus realizări pe plan literar, cultural și social.
Acum sunt convinsă că trebuie să credem în realizarea visului nostru, să nu renunțăm niciodată. El este voința noastră, dusă pe culmile împlinirii.
De Mihaela Cojocaru