Scrisoarea
“Să nu-mi dai deoparte cuvintele, să nu le împrăştii cu latul palmei ca pe nişte firimituri rămase pe masa festinului tău. Ele doar se aliniază ascultătoare, aşa cum le poruncesc gândurile mele şi, te rog, ai grijă să nu le învălmăşeşti că mult mi-a trebuit să le desluşesc… o viaţă de om .
Ştiu, ai să zâmbeşti subţire, din colţul buzelor: ia uite şi la ăsta, iar întrebări despre viaţă ! Te dezamăgesc, nu despre viaţă…
M-am trezit buimac, cu genele grele de atâtea vise urâte, cu mâinile atârnând de-a lungul sufletului schilodit de neputinţă. M-am trezit doar pentru că dimineaţa urla din toţi rărunchii la fereastra mea, cerându-şi drepturile şi invocând amendamente la legi şi ordonanţe doar de ea ştiute. Nu catadicsesc să o salut, nu mă interesează prezenţa ei, doar că nu pot dormi în hărmălaie. Ciudat… de parcă aş dormi defel…
Statuile dorm? Visează? Se îngheboşează în gerul iernii sau tânjesc după răcoare în fierbinţeala verilor?!
Se spune că noi, oamenii, suntem Creaţia. Supremă. Că defectele şi calităţile sunt, de fapt, o expresie a absolutului, suma vieţii şi a morţii împărţită fiecăruia. În cele mai multe cazuri, îţi dă rezultatul cu rest. Restul rămâne, o ia la vale ca un bulgăre de zăpadă, creşte, creşte, devine iar o expresie, se împarte iar, rămâne rest…
Şi dacă eu nu vreau? Nu mă interesează viaţa, moartea e mai incitantă, maniacă şi secretoasă. Viaţa e la fel, dar moartea, moartea se răsuceşte ca şarpele, ustură ca focul şi nu trece niciodată. Şi nici nu îmbătrâneşte.
Cititorule, să nu-mi dai deoparte cuvintele… Te va durea mai tare!”
Fata împături cu grijă scrisoarea zdrenţuită. O aşeză în cutiuţa ei de lemn, lustruită de timp şi de atingeri. O păstra cu sfinţenie şi o citea la fiecare răspântie a vieţii – aşa făcuse mama. O citise şi în suferinţa crâncenă care i-a curmat viaţa şi i-o încredinţase tremurând, fără să spună niciun cuvânt.
Demult, un bărbat frumos, cu vorba dulce ca picurii de miere şi cântec duios ca şoapta izvorului la urechea fetelor însetate, găsi astâmpăr dorurilor şi păcatelor sale într-o mănăstire mică, uitată de lume pe-o culme de munte. Nu spuse nimic nimănui, tăcerea legată prin jurământ pecetluindu-i şi locul de odihnă. Pe masa din chilie au găsit scrisoarea. S-au minunat, s-au întrebat, dar nimeni nu a mişcat-o din loc. După ani de căutări, la mănăstire poposi durerea întrupată în siluetă fragilă, cu văl negru şi gros pe faţă. Ridică mâinile spre bolta chiliei, cu aspru blestem:
– De-o vezi şi de-o citeşti, călătorule, să nu poţi trece mai departe. De-o fi să-l pomeneşti pe cel ce-a scris-o, să fie ultimele tale cuvinte. Să te doară vorbele lui ca fierul înroşit pe trup neprihănit! În vecii vecilor să arzi cu el pentru că te-ai aplecat asupra vorbelor sale!
S-au cutremurat călugării de veninul şi veşnicia blestemului şi şapte ani încheiaţi s-au rugat şi au înălţat jertfe. Scrisoarea rătăcea prin lume, din ce în ce mai grea de nenorocirile celor care zâmbeau citind-o.
La încheierea celor şapte ani, o fetişcană caldă şi veselă ca un cântec de primăvară, găsi scrisoarea şi lăcrimă îndelung. Nu-i înţelese vorbele, dar i se păru aşa, interesantă; îi găsi loc într-o cutiuţă de lemn şi o ascunse printre lucrurile ei. Şi ori de câte ori viaţa deschidea răspântii în drumul ei, mângâia cutiuţa şi sorbea cu nesaţ cuvintele care căpătau mereu alte şi alte înţelesuri.
Fata zâmbi amintindu-şi mama tânără şi fericită. Luă pixul şi aşternu încet, cu litere frumoase, în josul paginii:
“Nu ştiu cine eşti, nu ştiu de unde ai venit, dar ştiu ce a a rămas de la tine. Ţi-am găsit restul şi îţi mulţumesc!”