Vraja artei
‘’Pictura este o taină pe care n-o descifrează teoreticienii sau ideologii” CORNELIU BABA Sunt la „Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada” Constanța, vechea Școala Populară de Arte și Meserii. Acesta are patru secții: Canto, Instrumente, Arte Vizuale și Arta Mișcării.
Cursanții acestei școli s-au pregătit, cu profesori care „au avut darul de a vedea lucrurile dincolo de vraja artei, în profunzimea lor”. Așa cum am aflat, de la profesoara Gabriela Gheorghe, Șefa Catedrei Arte Vizuale, a cărei cursantă sunt și eu.
Absolvenții școlii au devenit, de-a lungul timpului, ”Valori ale culturii de masă în Dobrogea”.
Profesorii Gabriela Gheorghe și Constantin Gheorghe de la Specialitatea Împletituri, mă îmtâmpină zâmbitori cu căldură în privire. Sunt oameni minunați, suflete generoase, care ne înconjoară, pe noi elevii, cu răbdare și profesionalism, împărtășindu-ne cunoștințele lor și spiritul de creator al pictorului iubitor de frumos.
În sala de clasă, pătrunde lumina soarelui blând de toamnă, razele jucăușe zburdă pe suprafețele obiectelor destinate artei și le dă o aură miraculoasă. Ambianța de aici, mă face să zbor cu gândul pe meleaguri îndepărtate. Statuetele de ipsos și frumoasele icoane evocă vechea Grecie. Florile uscate mă duc cu gîndul, la miresmele câmpului cu flori viu colorate, în plină vară.Tărtăcuțele multicolore, din familia cucurbitaceelor, îmi amintesc de dovlecii aromați, copți de bunica în cuptorul cel mare de lut, de la țară. Gutuile pufoase au adunat galbenul soarelui și mirosul toamnei târzii și ni le-au adus în clasă. Vasele de lut, confecționate de colegii de la Specializarea Ceramică, reinvie olăritul, vechiul meșteșug al românilor. Într-un colț, se află războiul de țesut, cu o lucrare care redă legenda Penelopei și a lui Ulise, de pe meleagurile bătrănei Elade.
Șevaletele, culorile și pensulele, așteptă mâinile talentate ale elevilor, iar cărțile, despre marii pictori ai lumii, sunt hrana nostră spirituală și principala sursă de inspirație. Admirăm operele divine create de ei și visăm să pictăm ca Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Michelangelo, Paul Cesanne, Rembrandt și alții…
Tablourile noi și vechi, expuse pe pereți, redau imagini din bătrâna noastră urbe, așa cum este ea în prezent dar și cum era în urmă cu un secol.
Este un univers mirific, o lume de basm cu creatori de basme!
Ora de curs a început, profesoara ne predă tehnica de lucru și ne conduce mâna, cu iscusință, astfel încât, prin procesul de perfecționare a actului de creație să ne putem pune în valoare talentul. Lucrarea prinde contur, sub mâinile mele emoționate.
Admir fascinată lucrările colegilor mei. Câtă bucurie văd pe chipurile lor când creează!
Am impresia că am pătruns pe tărâmul poveștilor. Văd un cal alb înaripat, pictat în zborul său spre văzduhul sideral, este un inorog inspirat din mitologie; o pasăre măiastră, cu penele în nuanțe multicolore, înspirată din opera pictorului Viorel Mărgineanu, creatorul păsărilor fantastice, cu ’’zbor stelar”, care au făcut încojurul lumii; o formație muzicală, care prin expresivitatea mișcării redă multă veselie și antren; o pasăre Pheonix stilizată, dându-ne forță să ne ridicăm iar și iar spre culmile picturii; un peisaj de iarnă, cu zăpada strălucind printe copacii încărcați de promoroacă și o căsuță cu căciulă albă de nea, cu un rotocol de fum în vârf; un om de zăpadă cu ochii din doi cărbuni negrii, cu nasul dintr-un morcov roșietic și o oală spartă drept căciulă, bucuria prichindeilor; Moș Crăciun, cel iubit și așteptat de toți copii, este și el prezent, cu barba albă ca neaua și costumul roșu ca focul, încărcat de daruri; o natură statică, cu vase cenușii de lut, amintind de ocupațiile moșilor și strămoșilor noștrii; o pânză abstractă, realizată cu spontaneitate imagistică și tonurile culorilor din spectrul naturii; un covoraș cu tematică mitică, cu personaje din Iliada și Odiseea, realizat la războiul de țesut; împletituri cu motive florale viu colorate, realizate cu măiestrie de profesorul Constantin Gheorghe și elevii săi. Aici, meșteșugurile și îndeletnicirile au valoare de artă. Este minunată lumea picturii!
Din eter, se aud acordurile muzicale, ale colegilor de la Canto. Acum, se aud tradiționalele colinde, căci suntem în apropierea Sărbătorilor de Iarnă.
Copii au invadat clasa și glasurile lor cristaline, ca niște clopoței ai iernii, s-au făcut auzite. Când cei mici au sosit la curs, atmosfera din clasă s-a înviorat. Sunt foarte entuziasmați și dornici să picteze, au imaginație și o bucurie care erupe pe hârtie, făcând să apară personaje fantastice și decoruri hibernale de basm.Veselia a pus stăpânire pe sala de curs.
Suntem în apropierea Sărbătorilor de Iarnă, bucuria ne inundă sufletul. Tema orelor de pictură, este realizarea unei icoane pe sticlă.
Cu câtă evlavie am luat în mâini, icoana pe care urma să o reproduc! Realizarea ei era ceva deosebit și inedit pentru mine. Părcă nu îndrăzneam să mă apuc de lucru. Încet, încet, chipurile personajelor au început să prindă contur, sub mâinile mele emoționate. Încerc să amestec cât mai bine vopselele, încât să redau cu fidelitate imaginea icoanei. Ele se îmbină plăcut, fiind diferite tonuri ale aceleași culori. Personajele prind viață, liniile devin mai ferme iar chipurile mai expresive. După fiecare tușă mi se pare că am mai făcut un pas uriaș. Mă apropii de sfârșitul lucrării, ultima etapă în realizarea acestei minunate opere de artă, este aplicarea vopselei de fond și odată cu ultima tușe, icoana este gata. Ea ne aduce, în clasă, spiritul Crăciunului, deoarece reprezintă nașterea domnului Iisus Cristos.
Cu toții suntem impresionați de frumusețea lumii înconjurătoare, dar numai unii dintre noi ne lăsăm atrași de vraja artei,visăm să imortalizăm natura, prin mijloacele noastre modeste, participând la actul de creație. Încercăm să redăm fascinația naturii, prin intermediul condeiului, penelului, al instrumentelor muzicale, al marmurei și lemnului. Sau creând oale de lut, ori țesând modele rustice viu colorate, urmând tehnica vechilor tradiții și mesteșuguri populare,de pe teritoriul țării noastre. Astfel facem posibil, ca visul nostru să devină realitate.
Iată câtă poezie și frumusețe este în sufletul fiecărui artist și cât de multe și diverse mijloace are, de a le aduce la lumină.
Actul de creație este unic, divin și înălțător. Este mirifică lumea artei!
De Mihaela Cojocaru