Priveşte-mă

M-am schimbat. Personalitatea iniţială – care a cunoscut iubire, a cunoscut ură, a cunoscut înţelegere sau neînţelegere, fiind modificată de furtuni, de soare şi torente, a primit multă lumină, apoi s-a afundat în întuneric_–  s-a dovedit a fi un cameleon.

Şi constat, fără nici pic de uimire, că nu mai ştiu cine sunt. Cred că ar fi o cale bună să încerc să aflu, cu ajutorul tău, despre cine crezi că am devenit eu. Şi nu îţi cer să îţi exprimi prin vorbe impresiile, pentru că se poate întâmpla ca vorbele să nu reuşească a fi concludente, să fie înşelătore, să fie sărace, să fie incapabile, neputincioase. Atunci, mă gândesc la o modalitate mai corectă, la privirea ta.

Priveşte-mă, şi voi încerca să înţeleg cine sunt.

Priveşte-mă fugar, trecându-ţi doar privirea peste faţa mea, şi voi şti că eşti nesigur de mine, că nu mă placi sau nu sunt de interes pentru tine. Priveşte-mă lung, să aflu că te interesez.

Priveşte-mă drept în faţă, ca să ştiu că ai încredere în mine, că mă respecţi şi mă apreciezi. Priveşte-mă fix, insistent, în ochi, ca să ştiu că sunt important pentru tine, că doreşti părerea mea despre lucruri, că sunt de interes pentru tine.

Priveşte-mă pe vârful pantofului, ca să ştiu că ai o proastă impresie despre mine, pe care nu mi-o poţi împărtăşi.

Priveşte-mă pe deasupra capului, ca să ştiu că nu-mi poţi destăinui nimic , să aflu că ai avut o bună impresie despre mine, pe care , însă, ţi-ai schimbat-o acum, sau că ai avut o proastă impresie, despre care apoi ţi-ai dat seama că te-ai înşelat, fiindu-ţi greu acum să recunoşti asta.

Priveşte-mă zâmbind, ca să ştiu că îţi inspir bunătate, generozitate.

Priveşte-mă pe furiş, ca să aflu că te temi de ceea ce vei descopri dacă cercetezi mai adânc, la mine..

Priveşte-mă ,,de sus’’ , să aflu că nimic nu mai apreciezi la mine.

Priveşte-mă cu fulgere, să aflu cât mă urăşti.

Priveşte-mă cu prea multă căldură, să aflu cât mă compătimeşti.

Oricum ai face-o , priveşte-mă , măcar doar şi pentru o secundă. Mă va ajuta să aflu dacă mă mai respecţi, dacă mă mai iubeşti sau urăşti, dacă mă poţi înţelege, dacă mă poţi accepta sau cauţi să mă respingi. Dacă vrei să îmi mai fii aproape, sau cauţi să mă îndepărtezi, dacă vrei să-ţi mai fiu un exemplu, sau dacă mă renegi.

Vreau să aflu lucruri despre mine.

Ajută-mă să mai ştiu cine am ajuns.

Indiferent cum o faci, doar, te rog, priveşte-mă !

De Caleopi Efrem