Moduri in care egiptenii au influentat viata moderna

Dintre civilizatiile antice, egiptenii sunt de departe cei mai cunoscuti. Până în această zi mumiile și sarcofagele lor sunt nelipsite din muzee. Se pare că, unele aspecte ale vieții noastre moderne au început in Egipt.

Matematica

Egiptenii au fost remarcabili la matematică. Cele mai vechi înregistrări ale geometriei provin din Egipt. Prin urmare, egiptenii au descoperit modalități eficiente de efectuare a înmulțirii și împărțirii. In timp ce noi avem mai multe modalități de a efectua calcule, egiptenii au folosit o metodă de dublare a numerelor pe care astazi o folosim in metodele de calcul in computere. Clipul de mai sus arata metoda folosita de egipteni si cum este ea utilizate in computerele moderne.

Alfabetul

alfabet egipteanDesigur, noi nu folosim alfabetul egiptean astăzi, dar ideea unui alfabet fonetic ( în care fiecarui simbol i se atribuie un sunet) a venit din Egipt. Din cauza naturii complexe a hieroglifelor, oamenii au trebuit să fie instruiți să le folosească, astfel încât în cadrul Egiptului au conceput un alfabet de 22 litere bazat pe semne uniliterale. Este cunoscut acum ca alfabetul proto-sinaitic. Era în întregime fonetic, cu fiecare literă folosită pentru a construi un cuvânt asemănător mai mare. Pentru ca a functionat foarte bine cu egiptenii, fenicienii ar facut propriul lor alfabet, numit pur și simplu alfabetul fenician, care s-a răspândit în Orientul Apropiat și Grecia prin comert. Acest lucru a stat la baza alfabetelor fonetice din întreaga lume.

Hârtia si scrisul

papirus egiptean scrisÎn timp ce egiptenii nu au descoperit hârtia pe care o folosim astăzi, papirusul a fost un mare pas de la sculptat cuvinte în piatră, atât în ceea ce privește ușurința de scris cat și transportul. Papirus ar deveni una dintre cele mai bune exporturi ale Egiptului; era foarte scump, iar secretul cu privire la modul în care era făcut a fost foarte bine păzit. Inspirat de munca din Egipt, Europa a trecut in cele din urmă la pergament. China a inventa hârtia în 100 î.Hr., folosind scoarță de dud și cârpe de cânepă, printr-o metodă ce avea să evolueze în tehnica folosita astazi. Desi marea inventie a egiptenilor a fost scoasa din uz, trecerea de la piatra la hartie a fost initiata de egipteni.

Tratate de medicina

egipt medicOamenii si-au tratat ranile cu tot felul de ierburi și părți de animale pentru o lungă perioadă de timp. Gratie noilor și convenabilelor metode de scriere, egiptenii au conceput si inregistrat unele dintre cele mai vechi proceduri și rețete medicale. Până în prezent, am descoperit noua papirusuri separate, care vorbesc despre modul în care egiptenii efectuau tratamente medicale. Unul dintre ele, papirusul Edwin Smith, discută o multitudine de răni pe diferite parti ale a corpului si modul lor de tratare. Este unic, fiind prima descriere istorica din punct de vedere medical care nu se bazează pe forțele supranaturale sau magice pentru a trata rănile, făcându-l din punct de vedere stiintific corect – cel putin pe atat de corect pe cat era stiinta egiptenilor.

Chirurgie

instrumente medicale egiptPentru a merge cu medicina mai departe, egiptenii au titlul pentru civilizația cu cele mai vechi instrumentele chirurgicale descoperite. Instrumete medicale au fost descoperite în mormântul lui Qar, care era cunoscut ca “Medic al palatului și deținător al secretelor regelui.” Bineînțeles că, având în vedere modul în care egiptenii inregistrau prin scris metodele și procedurile lor, putem admira astazi jurnalele de chirurgie din egiptul antic – printre aceste  proceduri este detaliata inclusiv eliminarea de chisturi si tumori. Desigur interventiile chirurgicale majore efectuate astăzi nu existau atunci si nici o metode de anesteziere sigura.