PREMONIŢIA de Horia Crios

Cum să nu simt clar că totul e viaţă, revenind iar şi iar, ca o minciună ancestrală ori ca un mit căruia fiecare generaţie îi adaugă ceva presupus a fi adevărat ?! Mai sunt şi manifestările subtile ale lumii spirituale, care ne transportă din lumea fizică în cea eterică sau energetică. În spatele acestor subdiviziuni relative există numeroase nuanţe posibile, aparţinând vastului şi inexplicabil Univers. Înaintând în vârstă, privim înapoi cu nostalgie ori condamnăm, cu oarecare invidie, generaţia care ne va succede, uitând că şi noi am fost, cu mici diferenţe, priviţi la fel. Forţele cosmice, veşnic aceleaşi dar părând mereu altele, sunt un răspuns dat nedumeririi lui Hamlet sau doar o nouă cale de abordare? Ajuns aici, gândul, pasăre neînvăţată cu singurătatea, îşi ia zborul, în căutarea unui alt gând, căruia să-i destăinuie: MĂ TEM DE ZILELE LĂSATE ÎN URMĂ DAR ŞI MAI TARE MĂ TEM DE ACEL MÂINE FĂRĂ ORIZONT ŞI FĂRĂ ÎNDURARE!…    Adorm cu capul pe birou, cuprins de un somn greu, rod al fantasticei şi învolburatei hore de idei din mintea mea. Trezit am fost, nu peste mult timp, de un vis: Parcă o mulţime de oameni, între ei am zărit şi câţiva cunoscuţi care păreau îngrijoraţi şi trişti, se buluciseră în faţa porţilor. În curte, eu, sărind într-un picior, jucam şotron cu umbra mea, ” Tu ai avut întotdeauna ceva din permanenţa neliniştită a mării. Se citeşte asta în tine. Nu ai ce face, ţi-e prezentă în priviri, în trăsăturile feţei, în zâmbetul care-ţi fulgeră pe buze şi în adâncul ochilor.” Deşi gloata urla ca un şacal, am recunoscut vocea–o mai auzisem cu veacuri în urmă. De bucurie, am luat-o la goană, lăsându-mi acolo umbra, pradă mulţimii dezlănţuite, care ameninţa să rupă porţile.     Dincolo de ora 12, umbra mi-a sărit în spate, îndemnându-mă: aleargă spre vest, n-ai cum să mă mai pierzi! Nu m-am oprit decât în uşa bisericii Sfântului Petru din Roma, strigând: Eructavit cor meum! Şi am căzut în genunchi, mulţumind Domnului că nu sunt singur…Peste un an, visul a devenit realitate: comunismul–regim de tristă amintire, căzuse.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 7 votes)
PREMONIŢIA de Horia Crios, 5.7 out of 10 based on 10 ratings
 • ClaudiuO

  Foarte buna lucrarea dvs!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • alex

  De ce te iei stimate Horica (Closca si Crisan) de ardeleni? Ti-a frant inimioara vreo ardeleanca?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
 • Elena M

  acum imi este clar ca si in cadrul speciei umane exista pradatori , iar piramida evolutiei speciilor nu se incheie cu specia umana !,,,pacea fie cu voi , victime ale acestor hiene spalacite ,,,,,,!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
  • horia crios

   Peiorativ şi detestabil ! Dar … real, din nefericire!!!
   Haideţi toţi la mare, merită efortul de-a ne da cu hidrotricicleta!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 • horia crios

  Din tot ce mi-ai zis îţi voi răspunde poveştii cu doctorul şimai vedem apoi.
  Un economist(pe care nu-l pot considera intelectual!),are un salariu de câteva ori mai mare decât al unui medic.Aşa a fost mereu; vai spune că medicul mai scoate nişte salarii în plus dar eu nu cred şi, chiar dacă o face, e dreptul lui!
  Când mergi la SERVICE cu maşina pt a o repara, dai dreptul mecanicului dar şi celui care te programează? Dai ! O.K. , atunci, pentru sănătatea mea şi liniştea celor dragi, nu merită şi doctorul o atenţie?
  P.S. Cunosc Eforie Sud de multi ani iar multă lume mă cunoaşte,Abia în ultimii 10 ani au apărut nişte veniţi de nu se ştie unde, care vor să se imbogăţească într-un sezon ! Ori vor fi asimilaţi ori…marginalizaţi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • alfonsina villonia

  A…si tot voiam sa iti strecor ceva…Da, traiesc in Ardeal si asta ma fericeste, traiesc in Cluj Napoca desi sunt indragostita de Sibiu….ai mei parinti aveau in vene stropi de sange doar nemtesc, unguresc si evreiesc…Mama a trait mult in Bucuresti ..Tata s-a nascut pe teritoriu austriac…Si vezi tu Horia? Eu nu pot avea un DINTE impotriva nici unei natii, daramite impotriva celor care fac parte din TARA MEA !Si stii tu oare de ce? Eu una iubesc OMUL…nu locul ….O zi senina sa ai !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Bun, daca vrei , uite incep si eu :1. cand eram foarte tanara aveam o vecina batranica ce inchiria o camera din apartamentul ei studentilor…Intr-un an venira doi baieti la ea in gazda si amandoi erau din Agigea. Dupa ce au locuit acolo vreme de jumatate de an, au plecat pe ascuns, fara sa plateasca chiria si in plus, golind toata casa batranei…Sigur au fost prinsi si stii ce a urmat…
  2.Cand eram abia o fetita , draga si nepretuita mea mamica , m-a dus in Eforie Sud ca atunci arata bine, si acolo am stat in gazda. Femeia a cui era casa si careia mama ii platise pt o perioada de 2 saptamani, dupa 4-5 zile ne-a zis ca musai trebuie sa plecam ca vin niste rude, bla bla bla…Problema e ca eu chiar atunci ma imbolnavisem, aveam febra mare , mai si vomam, dar acelei fiinte pur si simplu nu i-a pasat…si nici diferenta de monetar nu a mai primit-o mama..Nu aveam unde merge pt era varf de sezon, si ghici cui i s-a facut mila de noi? Ceferistului din gara, care ne-a gasit o alta gazda…Iar ceferistul era de loc din Brasov…Deci…
  3.Aveam o prietena ff buna care locuia in Timisoara. Din nefericire s-a imbolnavit si trebuia sa se opereze…Chirurgul era de loc din Constanta…Inutil sa mentionez ca i-a cerut o suma exorbitanta, iar biata mea amica i-a murit pe masa…
  4. Cand am devenit domnisoara, m-a curtat un el din Mangalia…Il ziceam Lipicila, ca era el asa mai lipicios..Si se pare ca si degetele ii erau lipicioase, deoarece din gentuta lasata pe scaun la cofetarie mi-a disparut portofelul cand am fost unde merge si imparatul singur…Ulterior a venit mama lui si ne-a cerut scuze..ca ei stateau in vecini de gazda noastra si mama mea sigur ca a facut galagie pt gestul acelui baiat pe atunci…
  5. O prietena de a mamei avea o nepoata din Constanta, de aceeasi varsta cu mine. Ne-am inteles noi doua sa mergem impreuna in pelerinaj in Moldova, iar eu am platit locul ei , ea urmand sa imi dea banii cand sosea in cluj ca sa plecam. Nu am vazut niciodata acei bani, ba fiind cazate impreuna, mi-a subtilizat o suma importanta de bani…Si as putea scrie inca multe, multe, dar nu are sens, deoparece cu riscul de a parea naiva…eu nu port pica oamenilor marii, din cauza catorva lipsiti de bun simt….

  Ps. TE FELICIT …pentru ca te numeri printre finalisti ! Bravo!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
  • horia crios

   Şi acum nu mai mergi la Eforie de teamă că ţi se va întâmpla ceva asemănător?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Dragule…Nu TOTI suntem la fel…cum nici grecii nu sunt toti la fel…Pentru niste specimene aiurea nu condamni toti ardelenii..Ca daca ar fi sa ma iau si eu dupa experientele mele cu oltenii si moldovenii, nu as mai vorbi cu vreunul…Deci Horia, macar TU nu ma dezamagi azi…..Eu iti intind o mana amicala..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  • horia crios

   Aşa o fi dar…acum câţiva ani, la Eforie, cazaţi unde eram şi eu, o familie de ardeleni, cu 2 copii, băiat şi fată. Eu pescuiam iar seara,copiii stăteau lângă mine, la grătar. Bimeînţeles, le dădeam nişte peşte pentru toată familia şi acceptau.Într-o seară îi zic băiatului să-i ceara10 lei tatălui şi să-şi cumpere o undiţă. Rezultatul?! Ambii părinţi au venit la mine, urlând: Noi suntem ardeleni, noi nu pescuim ca să avem ce mânca! Şi nici copiii noştri!Asta după ce 4-5 zile nici mulţumesc n-au spus pentru peştele primit…Urmarea a fost aceea că i-am dat afară; ei nu ştiau ce obligaţii morale avea gazda vis a vis de mine; au încercat o reclamaţie la Primărie dar, spre ghinionul lor, şi asta a rămas fără ecou!
   N.B. Tatăl era inginer iar mama , cadru didactic; amândoi erau din Cluj!
   Am exemple din toată zona aceea, şi numai negative!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • horia crios

  Dacă ţi-ar ajunge timpul, aş da glas experientelor mele cu ardeleni, aşa, doar trei:
  Moare un prieten ardelean aici , în Buc. Avea 41 ani, Au venit ai lui (noi îl imbrăcaserăm cu hai cumpărate, cizme, căciulă…toate, de noi!!!) Tatăl lui, i-a scos cizmele, i-a luat căciula şi fularul, dându-i-le mortului pe ale sale…Nouă ne-a zis că-io păcat să-l ăngrape cu haine noi!
  Voi continua!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • alfonsina villonia

  DACA as fi rea cum tot urli tu ca sunt ardelenii, ti-as raspunde ca descoperirea-ti se datoreaza faptului ca te-ai privit in sfarsit in oglinda, insa, fata buna cum sunt si dragalasa, voi fi decenta , afirmand ca ai dreptate cu…leii pe cale de disparitie prin burtile unora, altora…copitati sau nu…
  In rest suntem de-acu intelesi…Casa de ajutor reciproc functioneste….
  ps.Sunt foarte calma de felul meu…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
  • horia crios

   Faci pariu cu mine că, dacă m-ai cunoaşte, ai alerga după mine cu divanul în cârcă ?!
   P.S. Am ieşit victorios!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • horia crios

  Presupun că ai aflat vestea: sunt descoperitorul une noi specii de măgari! Da , nu te mira, sunt acei măgari care…mănâncă leii de pomană!
  Auzisem de tot felul de obiecte folosite întru delectare dar de limbile ceasornicului nu mi-a vorbit nimeni până la tine. Putem lua în calcul propunerea avansată dar trebuie şi reciproca să fie valabilă. Analizează cu calm.
  O zi de gândire şi visări cu ochii deschişi !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
 • alfonsina villonia

  CULMEA ! Si eu gust umorul tau uneori…Legat de Socrate stii ca unii pretind ca Platon si Xenofon nu au relatat chiar adevaruri despre Socrate, deci e relativ ce ar fi zis acesta acuzatorilor. sai…Oricum, in jungla de asfalt in care traim si cu zgura din urechile mintii multora, trebuie sa acceptam ca magarii ades sunt mai folositori decat leii…in continua scadere zi de zi….
  ps. pot si stiu…folosi si limbile ceasornicului…insa daca vrei sa ma inveti unele, altele, nu zic ba….
  pps. a, vizavi de ascunsul meu…. sa stii ca prefer asezarea printre litere, nu sub….din varii motive…inconfundabilule!
  O noapte buna sa ai !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
 • Nicoleta C. Hortopan

  Ce de comentarii…Chiar nu face textul asta atata atentie, zau!Dar, poate in asta ii consta dramul de atractie …Alfonsina, fii tu mai cu…minte!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
  • horia crios

   Vai Nicoleta, cum de ţi-ai dat seama că textul nu face doi bani? Eşti , ca toţi ai voştri, de generaţii,incurabilă ! Ai întrebat-o pe bunicuţa ta cu păr pe piept dacă i-a plăcut lucrarea mea şi ea ţi-a dat duma: Ba!
   Ce s-ar fi făcut lumea fără voi, purtătorii de glorii, nu de glagorii?!
   Acum chiar m-am supărat deoarece mi s-a terminat vinul!
   P.S. Dacă erai bărbată, îmi ofereai o guriţă pe fund, aşa ca să dăm noroc…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
 • horia crios

  Apreciez umorul tău şi tocmai acesta-i motivul pentru care nu-ţi răspund precum Socrate acuzatorului său ! Întotdeauna am fost sub scut, nu pe scut, dar asta-i altă poveste, vorba lui Kipling.
  P.S. Tu, ascunsă sub nişte litere, învaţă-mă cu nişte limbi vii! Dacă nu vrei, nu poţi au nu ştii, te pot ajuta !!!
  Într-un anume fel, ai dreptate dar… nu uita că este mai de folos un măgar viu decât un leu mort.
  Cu inconfudabilul meu zâmbet, eu, HxA

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Invinsi?!? Waaaw….Ziceam eu ca esti baiat inteligent si inveti repede din propria-ti experienta….Sper sa te afli cand va trebui pe scutul victoriei…nu sub el…ca acum…Deci draga Horia te lupta cu tine…ca iti ajunge asta si….cura, ut vales, ca tot adori limbile…moarte….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
 • horia crios

  Aşa o fi, dar…mamăăă!… ce mă mai irită (şi nu găsesc talcul! pardon, voiam să zic tâlcul) această inabilitate a mea !
  Ştii ceva, o singură speranţă au cei invinşi…. Una Salu victis. nullam sperare salutem !
  Şi, la final, pot să zic precum un alt băiat de tipul*ama doxa*o vorbă:
  STAT ROSA PRISTINA NOMINAE, NOMINA NUDA TENEMUS

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Lasa dragule ca te descurci tu, doar esti baiat dastept….nu-mi fac probleme…Seris venit usus ab annis!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Horus…Horus….Θέλετε να είμαι ο αετός αλλά δεν μπορώ να δω από ένα Lacan !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
  • horia crios

   Psihi mu, ceva se întâmplă ! Ori nu ştiu eu să postez( nu să postesc!), oriPC-ul face fiţe; cert e că vrut-am a-ţi răspunde tot cum mi-ai scris dar nu reuşesc şi mă zgârii pe ochi. Voi lua legătura cu un calculatorist şi totul va fi O.K.!
   Omnia tunc, bona sunt, clausula quando bonna est.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
 • gabriela

  Horia, intr-un final n-am depus nici-un efort in afara de acela de-a descoperi RSS unde lucrarile se vad si se citesc foarte bine !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 • horia crios

  Ca să semene cu lozincile comuniste !
  Când rămânea câte unul în străinătate, trimetea şefilor şi secretarului de partid o vedere pe care scria: TRĂIASCĂ PARTIDUL COMUNIST; RĂMÂN!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.5/10 (6 votes cast)
 • De ce titlul cu majuscule in mai toate operele tale?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
 • alfonsina villonia

  Il inlantuira horele/hoardele de idei in vreme ce isi odihnea decent capul pe biroul unde in al 12 ceas FIX se destepta din cauza revarsarii prea plinului inimii sale/ca auzii cum ca ar fi inundatii mari in zona dinspre tampla lui dreapta , in timp ce tampla stanga striga privindu-se-n oglinda:optimum medicamentum quies est.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
  • horia crios

   A.. MUZA..Nt !
   Voi răspunde astfel:
   Şi dacă singur rana nu-ţi legai
   N-ai unge astăzi rănile străine…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
  • horia crios

   Cum vreţi domniile voastre, nu mă supăr!…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
  • horia crios

   Viollina, Viollina, oratio vultus animi est !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
 • horia crios

  Oameni buni, nu vă mai chinuiţi să citiţi PREMONIŢIA deoarece, aşa cum a dispărut VEDENIA, tot aşa s-a procedat cu această lucrare ! Să nu daţi vina pe mine, ci pe machetator!!!
  Vă doresc un timp extra şi noroc , hxa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
  • Draga maestre, ai trimis lucrarea in corpul e-mailul, nu va sta nimeni sa-ti aranjeze lucrarea in pagina daca nu te ingrijesti tu de asta.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 • Catalin

  Subscriu!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 • Just Happy

  Probleme existentiale… Intotdeauna m-au fascinat si mai ales m-a fascinat felul cum fiinta umana reuseste sa le transpuna in scris, de parca ar vorbi de cele mai banale chestii…
  Misto lucrarea! Tre’ sa te chinui putin sa “completezi” cuvintele “muscate” de format, dar trebuie sa recunoastem ce e frumos.
  Nu stiu ce ai tu cu mine, dar mie imi place stilul tau (si nu am folosit nici macar un cuvant in engleza, din cate observi!). 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 • gabriela

  Ce-ai patit, Horia? Cum poti trimite tu, CARE STII SA TE PROMOVEZI, un text intr-un format care stii ca se vede aiurea, asa, franjurat pe laterala? Eu nu stiu cum se pot citi textele astea!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
  • horia crios

   Gabriela, lucrarea mea fiind bună la superlativ, a trebuit mursecată şi pusă naşpa în pagină, Vrei o dovadă? Comentariile, scrise tot de mine nu apar precum lucrarea??? Postarea acestei lucrări a fost un test, o verificare şi … mă aşteptam la aşa ceva! Sunt mai buni cei care scriu”stelele străluceşte” decât mine; sunt realist…Oricum, mulţumesc pentru efortul de-a decripta textul care… a mai fost şi trunchiat. Cu Dumnezeu înainte şi cu dracii în coadă !
   Un început de săptămână di granda, hxa

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 2.5/10 (6 votes cast)
   • Da maestre securitatea e pe urmele tale si-ti “buleste” arajarea in pagina. Pune mana si scrie in Word nu in corpul e-mailului.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
  • Flo

   Horia Crios… ii dau dreptate gabrielei !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
  • ioana b.

   BIG LIKE dom’soarei !!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  • horia crios

   Voi reposta ! Fac asta deoarece vreau să-ţi ştiu părerea despre lucrare !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 7.0/10 (3 votes cast)