Chiril mesagerul

            Vreme de-un ceas am traversat pustietatea pe batranul murg al tatalui meu. Si cum mergeam asa molatic am zarit in fata mea  peretii monumentali ai unei case uitate de timp. Casa era construita in stil gotic ceea ce m-a incitat facandu-ma sa ma apropi de intrare.  O usa  impunatoare mi-a izbit privirea. In momentul acela am simtit cum creierul i-a cedat privirii tot controlul corpului meu. Irational, mi-am lasat mana tremuranda sa  impinga usa pe jumatate deschisa. Inca de la primii pasi pe care i-am facut in interiorul casei am auzit cum  “O fortuna” din cantata Carmina Burana contura  subtil fiecare colt al incaperii ce mi s-a aratat in toata splendoarea ei. Incaperea era un adevarat sincretism al stilulilor, un paradox mai degraba.  Un aer rece, melancolic, simbolist plutea peste mobila renascentista si tablourile suprarealiste. Decorul a patruns pana in maduva oaselor mele, dandu-mi fiori. Groaza, luand forma unui corp eteric, era entitatea acestei case. Fiind sub cotrolul privirii, atmosfera tenebroasa  nu m-a impiedicat sa-mi continui calatoria care devenea din ce in ce mai interesanta pentru ochii mei. Pasind greoi am ajuns intr-o alta camera  plina cu  instrumente muzicale vechi, printre care si un clavecin pe care era o inscriptie ciudata foarte mica. Uitandu-ma mai atent mi-am dat seama ca era o scriere chirilica:       .

O dorinta arzatoare ma cuprinsese in intregime. Imi doream  din toata fiinta mea sa aflu ce ascundea mesajul.

            Am pornit spre elucidarea  misterului. Fiind un novice in ceea ce priveste alfabetul chirilic, m-am gandit ca salvarea mea ar putea  fi un dictionar de simboluri.  Aproape frenetic m-am indreptat spre iesirea din camera. Am patruns intr-un hol sinistru intrerminabil  ce ducea intr-o alta incapere care, spre uimirea mea, era o camera-biblioteca. Surprins, mi-am dat seama ca sunt intr-adevar norocos. Acest nou spatiu in care am ajuns din intamplare era de dimensiuni foarte mari.  Mobila era saracacioasa: o masa de lucru, un scaun, doua candelabre. In rest, rafturi de la tavan pana la podea, pline cu carti, ocupau tot locul liber ce mai ramanea in camera.

            Fascinat, m-am apropiat de  masa de lucru, pe care era un bilet. Din curiozitate indiscreta l-am citit: „Mergi inainte, dupa rafturile cu literatura franceza, ia-o la dreapta si numara pozitia “s-urilor” in cuvintele ce apar in inscriptile celor doua rafturi pe care le vei vedea. Apoi aduna pozitia lor, numara cifrele sumei si vei gasi ceea ce cauti.”

                 M-am hotarat sa rezolv problema pentru a vedea daca are vreo legatura cu inscriptia de pe clavecin.  Pierdut printre cartile de-o valoare inestimabila, am ajuns la rafturile inscriptionate deasupra „LITERATURA FRANCEZA”. Am luat-o la dreapta, iar cele doua rafturi despre care mi-a vorbit biletul  au aparut grandioase : „RENASCENTISM”, „SIMBOLISM”. Am luat fiecare cuvant in parte si am inceput sa numar. RENASCENTISM- pozitile literei  „s”  in cuvant: 5 si 11; SIMBOLISM- 1 si 8. Am adunat pozitile-5+11+1+8=25, si am numarat cifrele sumei: 2 cifre. Pe raftul „RENASCENTISM ” am remarcat un alt biletel indrumator: „suma pozitilor literei „s” este numarul cartii pe care o cauti, in timp ce numarul cifrelor sumei este raftul pe care aceasta se afla”. Deci, a 25-a carte de pe cel de-al doilea raft: raftul inscriptionat SIMBOLISM.

                  Intr-adevar cartea la care m-a dus parcurgerea biletului era  un dictionar de simboluri, salvarea mea, cum am mai spus. Cu o bucurie inefabila am apucat lacom dictionarul si am inceput sa-l rasfoiesc. M-am uitat la cuprins si am gasit un capitol intitulat „Alfabetul Chirilic”- pagina 252 ( a 25-a carte de pe al doilea raft, ce coincidenta! ) Am deschis dictionarul la pagina indicata si am incercat sa descifrez fiecare litera:  =  e ;  = u ;  = n;   = v;  = i;   = s.

De Catalin Mardale