Ciresul japonez-,,Sakura”

Cireșul japonez este un copac foarte important pentru cultura asiatică. A luat parte la multe conflicte între țările din Asia.

Cireșul japonez este un copac care înflorește primăvara. Florile pomului sunt albe sau roz deschis și sunt mici. Această specie de copac iubește lumina și locurile însorite. Nu sunt la fel ca cireșii normali, pentru că rar fac fructe. Fiind un copac foarte frumos, mai ales când înflorește, este regăsit în foarte multe grădini ca și copac decorativ. Îl putem vedea în mai multe țări, cum ar fi China,  Japonia, Canada, Statele Unite ale Americii.

Sakura a fost foarte important pentru Japonia în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.  Piloții japonezi își pictau pe avioane crenguțe de cireș japonez sau luau cu ei o crenguță pentru a se proteja de dușmani în timp ce se luptau. Acum Japonia este recunoscută pentru acești pomi deosebiți. Pe moneda de o sută de ,,Yen”, moneda națională a Japoniei, se află un desen cu un buchet din flori de Sakura.

Acest pom a luat parte la câteva evenimente din Coreea. Când Coreea de Sud era sub conducerea Japoniei, țara la putere a plantat prin toate curțile regale cireși japonezi. Când japonezii s-au predat, coreenii și-au câștigat independența. Pentru a sărbători cincizeci de ani de la câștigarea independenței, au tăiat toți cireșii japonezi.

Sakura simbolizează viața scurtă și trecătoare a oamenilor, pe vremuri a samurailor. În primăvară, acest pom minunat înflorește într-o explozie de alb si roz. Fabuloasa cunună nu stă înflorită prea mult și încet, încet petalele cad și formează un covor rozaliu. Japonezii asemănau viața unui Sakura cu viața unui samurai, explozia de flori semnifică sufletul de războinic care acționa, iar căderea frunzelor semnifică stingerea samurailor care au luptat cu vitejie. Sakura și samuraii erau lucrurile care reprezentau Japonia.

Acest copac nu este un simplu pom, este mult mai mult decât o floare și nu se aseamănă cu niciun copăcel decorativ, atunci ce este? Eu cred că este un simbol al vieții, cum este și crenguța de măslin sau graul. Sakura pe lângă frumusețea ei ne mai reprezintă și viața efemeră oamenilor.

Eu am o prietenă in Japonia. Noi comunicăm prin e-mail. Odată ea mi-a povestit despre perioada în care înfloresc cireșii japonezi.  A spus că toate străzile sunt acoperite de petalele mici și firave, roz și albe. Mi-a mai povestit și că acești pomi sunt o atracție turistică. Ca și cadou mi-a trimis o felicitare cu un Sakura care ușor, ușor își pierde florile.

Sakura este un pom special, de care știe toată lumea. Cum noi avem ghiocelul, ei au Sakura. Eu îmi doresc să văd un cireș japonez în realitate, să-mi văd viața, voi? Ați vrea să vă priviți viața cu proprii ochi?

De ISAR Ștefania