Fluviul Yangtze locul 1 in China si 3 in lume

Fluviul Yangtze sau Chang Jiang este al treilea fluviu din lume ca lungime, măsurând peste 6.200 de kilometri, dintre care 2.800 kilometri navigabili. Este cel mai lung fluviu din Asia și al treilea din lume (după Nil si Amazon) din punct de vedere al debitului de apă se plaseaza tot pe locul trei (după Amazon și Congo). Cursul lui se află în întregime pe teritoriul Chinei. Se varsă în Marea Chinei de Est la aproximativ 23 km nord de Shanghai. Marele Canal Chinez leaga fluviul de Huang He.

Chinezii Folosesc Numele de “Yangtze” (Fluviul Albastru)

Fluviul are numeroase denumiri.  Chinezii il numesc Yangtze pentru a se referi exclusiv la cursul inferior al apei, în timp ce fluviul în totalitatea se numește “Chang Jiang“, ceea ce înseamnă “Fluviul Lung“. În plus, diferitele sectoare ale cursului poartă denumiri locale: Moron Us HeTongtian HeJinsha Jiang. În Tibet, fluviul poartă numele deDri-chu” (adică Râul femelei de iac). Fluviul izvoraste din muntii Kunlun in partea sud-vestica a regiunii Qinghai si curge spre sud prin provincia Sichuan

Fluviul Yangtze

Fluviul Yangtze – locul 3 in lume ca debit si ca lungime

Fauna si Flora Extrem de Variata a Fluviul Yangtze

În apele fluviului Yangtze trăiesc peste 300 de specii de pești. Cei mai rari sunt delfinii de apă dulce, cu lungimi de până la doi metri și jumătate, din care mai trăiesc cam o sută de exemplare.

“Mama crizantema” crește în zonele uscate de-a lungul malului, și este in cea mai mare parte aurie sau de culoare galbenă. Petalele se crede ca au proprietati medicinale si sunt preparată într-un ceai sau folosite cruzi.

Delfinul steag alb, numit “Baiji” in chineza, a fost reperat în Yangtze în 2007. Oamenii de stiinta care au efectuat o căutare înainte de această dată au emis ipoteza că specia ar fi fost eradicata.

Bazinul hidrografic al fluviului este de 1.6 milioane km2. Principali afluenti sunt raurile Han, Yalong, Jialing, Min, Tuo He, Wu si Zhenjiang .In perioadele cu precipitatii ridicate isi revarsa apele in doua lacuri (Dongting Hu si Poyang Hu), deseori producand pagube materiale substantiale.

Yangtze – Fluviul Tuturor

Yangtze

Fluviul Yangtze

Într-o călătorie prin Great Bend (Marea Curbura) al râului Yangtze cu World Class Academy Caiac, în 2009 Travis a avut ocazia să  încerce priceperea în zona denumita  Eagle’s Wings (Aripile Vulturului), numit astfel de către localnici pentru spumele albe ale valurilor, care arata ca aripile .

Începand cu luna mai a acestui an, spre dezamagirea amatorilor de senzatii tari, ultima secțiune rămasă din Great Bend va începe să dispară sub rezervorul din spatele Liyuan Dam.

Fluviul Yangtze – Cel Mai Mare Complex Hidro-Energetic Din Lume
Yangtze baraj trei chei

Baraj pe Fluviul Yangtze

Barajul “Three Gorges Dam” (Barajul celor trei chei) situat pe fluviul Yangtze este cel mai mare proiect de baraj și centrale hidro-electrice din lume (cu capacitatea de a genera 22,500 MW). În general, oamenii considera râul o linie de separație între China de Nord și China de Sud. Zonele la nord și la sud de râul au multe diferențe în climatice, peisaje, economie, cultura și obiceiurile populare.

Baraj Yangtze

Three Gorges Dam – Baraj Yangtze

 

Surse: wiki(ro) kokatat(en) Qinghai(en)