Premiul lunii februarie: Lumea fără bani

Am primit tema asta pentru articol de la Monica Pintilie, castigatoarea lunii februarie.

Am stat putin si m-am gandit cum s-o abordez, sa merg pe firul istoric sau logic sau social.

M-am gandit sa incep cu o intrebare. Stie cineva cum e sa nu ai bani? Sa-ti fie foame si sa n-ai decat un leu in buzunar? Stiu, exagerez un pic, cu siguranta nu la asta s-a gandit Monica cand mi-a dat tema dar tin eu sa o pun in discutie. Sa te intrebi tu cititorule de citesteasta sau sa-ti imaginezi cum ar fi lumea ta cand TU ai fi cel care nu are bani.

Revenind pe subiect, lumea fara bani ar fi un pic in haos. E necesara o moneda de schimb daca traiesti la oras si nu te ocupi cu agricultura. Daca n-ar fi bani ar trebuie sa facem tot felul de schimburi unii cu altii, tot felul de negocieri de discutii si sa fim seriosi, cat de multi oameni iubesc sa negocieze.

Banii sunt necesari intr-o societate mai ales in 2011. Ce cred eu ca e dureros e faptul ca oamenii isi pierd foarte mult timp din viata cu frica lipsei banilor sau frica ca nu le vor ajunge banii. Unii au si dreptate, tara asta are salarii mizerabile in comparatie cu alte tari din Europa.

Munca si grija banilor, cred eu sunt blesteme ancestrale, nu scapi de ele daca fugi, ci doar daca le accepti, le treci in ecuatia vietii ca fiind cunoscute si naturale. Nu banii strica lumea si mintile oamenilor, ci frica, stresul, lacomia, lipsa adevarului.

De mic m-a fascinat notiunea de echilibru, atat in planul fizic cat si psihic. Mi se pare si acum ceva extraordinar sa faci un obiect sa stea in echilibru. E asa frumos pentru ca oricand poate sa cada si conditiile fizice nu-i sunt favorabile. Un lucru aflat in echilibru sfideaza si accepta realitatea in acelasi timp.

Ce-ar fi daca am gasi un echilibru in viata intre a face bani, timp liber, familie, prieteni etc. Da, vorbesc de echilibru psihic aici, sa-ti cunosti prioritatile, sa faci ce e nevoie sa fie facut si ce iubesti sa faci in armonie.

N-as vrea sa traiesc intr-o lume fara bani, da mi-ar placea sa vad o lumea care nu da asa multa importanta banilor. Banii sunt doar un mijloc. Nu un scop. Ca sa faci mancare ai nevoie sa faci focul, da nu inseamna ca daca ai milioane de chibrituri esti bogat. La fel si cu banii, servesc unui scop, atat.

Ma opresc aici cu deliratul, hai sa vedem cu e in realitate sa traiesti fara bani: