Plasa sau despre nucile încuiate

În liniştea răcoroasă a nopţii ţăcănitul maşinii de scris a fost înlocuit de bătăile majestoase ale tastaturii aflate în faţa unui monitor în mare parte alb:

Relaxaţi-vă, doamnelor şi domnilor, nu vă iluzionaţi, nu e Plaza!

Nici „a plasa”(hm!) sau „a plasa pe orbită”, nici „a prinde în plasă” sau „a lua plasă”.

Nu e nici măcar vorba despre o plasă pescărească…

Este plasa pentru ţânţari sau ….contra ţânţarilor, dacă aşa doriţi domniile voastre!

Aţi privit vreodată lumea dindărătul unei plase pentru ţânţari? Vă asigur, este o experienţă cel puţin interesantă!

Se găsesc la magazinele de menaj sau la orice magazin cu obiecte de uz casnic şi se vând la metraj, adică: ceri un metru, îţi dă un metru, ceri doi metri, doi îţi dă, atât cât ceri, nici mai mult nici mai puţin.

Pot fi albe sau negre, personal le recomand pe cele negre. La atingere sunt de o duritate plăcută; împăturite sunt cam ţepene, dar de împăturit tot se împăturesc.

Bine! Ajungi acasă şi aşezi plasa la fereastră. Ehe, abia acum începe partea interesantă: plasa contra ţânţarilor este alcătuită din multe multe pătrăţele (le-aş numi ochiuri da’-s’ clar pătrăţele!). Ele, pătrăţelele, seamănă foarte bine unele cu altele, toate având aceeaşi dimensiune…Nu mă credeţi? Ei, măsuraţi atunci şi vă veţi convinge.

Fiecare dintre laturi aparţine a două pătrate, deci pătratele au toate laturile comune, exceptând marginile care, să zicem, sunt nişte pătrate deschise…

Ai opţiunea să priveşti printr-un pătrat dintre acestea. În fine, puteţi să încercaţi! Cu faţa lipită de plasă şi cu ochii deschişi tot vezi mai mult decât printr-un pătrat!

Acum îndepărtaţi-vă puţin!

De la înălţimea privirii în sus e cerul. Nori, acoperişuri, copaci, hornuri, un stol de păsări, dealuri.

Unde sunt pătratele? Dar laturile? Nu mai sunt! De fapt sunt dar nu le mai vezi…de fapt le vezi dar nu le bagi în seamă…de fapt…stop!).

În concluzie dinăuntru în afară se vede foarte bine, din afară înăuntru …ehehei !…şi Mefistofel i-a arătat lui Faust, în proză, ce se află sub acoperişurile caselor…

Din afară înăuntru se vede …o plasă neagră pentru ţânţari sau …contra ţânţarilor, dacă aşa doriţi domniile voastre!

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Undeva nu departe se aude-o drujbă ce ţipă cu îndârjire: nişte stranieri veniţi în concediu muncesc cu nădejde căţăraţi pe platforma ce va să fie podeaua mansardei unei case noi.

În spiritul tradiţiei, prinse de-o grindă, un buchet de flori de câmp, o icoană şi-o pânză albastră arată că lucrările construcţiei sunt aproape de încheiere.

De Ocneanu Lenuţa Gabriela