Simplitate

Cu ceva timp în urmă, răsfoind o carte,am găsit întâmplător un fragment foarte interesant.Se spunea acolo că sunt foarte puţini bărbaţi care ştiu să iubească cu adevărat,dar că sunt şi mai puţine femei care merită iubite.

Atunci când discutăm şi ne raportăm la iubire,cu toţii ar trebui  să ne gândim măcar o clipă la marele adevăr de mai sus.

Cred în destin şi cred că în viaţă, nimic nu e întâmplător.Sunt semne care ni se arată de pretutindeni,învăţându-ne să descoperim misterul propriei existenţe.E atâta ordine şi armonie în univers,încât ar fi păcat, ca tocmai viaţa omului să fie la întâmplare, iar sensul şi misterul întregii existenţe,ar trebui să fie iubirea.

Suntem permanent într-o goană nebună după bani, după  lucruri materiale, uitând sau ignorându-le pe cele cu adevarat importante.Am uitat complet de bucuriile  mărunte,care dau farmec şi aromă vieţii,atât de cenuşie în ultima vreme.Nu mai zărim decât înainte,spre ziua de mâine şi am uitat să mai privim în sus, spre cer,să ne bucurăm de o noapte cu lună plină,de un răsărit sau un apus de soare,de un copac înflorit ce parfumează aerul primăverii.

Este un permanent război între două lumi,o lume artificiala şi superficiala, creată de om şi o lume simplă,autentică,ce pare că s-a pierdut definitiv.

Erau vremuri, în care oamenii ştiau să caute şi să citească marile adevăruri,privind spre cer si vorbind cu Dumnezeu,vremuri în care iubirile erau simple si reale,fără măşti şi inimi de pluş.

În prezent,lumea seamănă tot mai mult cu o imensă reclamă luminoasă,cu un ambalaj frumos colorat, dar complet gol în interior.Am ajuns să cumpărăm sentimente şi inimi de pe raftul unui magazin şi să citim lucrurile importante şi marile adevăruri, în ecranul unui bancomat.Ne căsătorim pentru că aşa e la modă,iar nunţile au devenit doar o afacere,apoi divorţăm pentru că altfel nu se poate.Am uitat să  mai petrecem timp împreună şi să ne bucurăm doar de simpla prezenţă a celui de lângă noi.

Am înteles că lucrurile importante din viaţă, apar atunci când nu le cauţi şi când te aştepţi cel mai puţin.Că viaţa e un labirint plin de semne,că fericirea poate fi atât de aproape de noi,dar adeseori alegem să o ignorăm,alergând după lucruri strălucitoare.Că oamenii deosebiţi, poate nu sunt cei mai frumoşi şi cei mai bogaţi.Am învăţat că un om te poate face mai bun şi te poate schimba doar prin simpla prezenţă şi printr-un zâmbet cald şi sincer.

Am învăţat că marile iubiri,nu au nevoie de declaraţii de dragoste siropoase şi nesfârşite,iar oamenii cu adevărat deosebiţi, nu pot fi niciodată înlocuiţi.

Mi-aş dori ca la finalul drumului, să pot spune că am înţeles sensul extraordinarei şi unicei călătorii care este viaţa şi calm ca o răsuflare, să ne desprindem, împăcaţi cu noi şi pregătiţi pentru marele mister, de dincolo de lume.

De  Marius Concita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (30 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +12 (from 28 votes)
Simplitate, 7.4 out of 10 based on 30 ratings
 • Marius A. Chivu

  …”sunt şi mai puţine femei care merită iubite”.Scrierea este foarte buna!Citeste mai atent aceste cugetari,Liliana!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Liliana

   Le-am citit, crede-ma! Numai ca le-am citit de prea multe ori, in prea multe scrieri, incat nu mai mi se par un element creativ, nou, ca doar e un text care participa la un concurs de creatie, nu? N-am ramas ” masca” sa aflu ca ” sunt si mai putine femei care merita iubite” sau ca ” suntem permanent intr-o goana nebuna dupa bani “. Daca tu abia acum ai aflat, scrierea este foarte buna.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   • romeodragan

    Cu permisiunea ta,doresc să citesc pe acest site o lucrare semnată de tine.Eşti un critic foarte bun şi foarte priceput la a nuanţa şi a da interpretări cu tentă proprie anumitor idei.Hai să văd ce poţi,dacă poţi!P.S.:mi-a plăcut cum ai reuşit în final să împarţi bărbatii nefericiţi la femeile nemulţumite…Cunoşti cum se numeşte fluturele albastru din imagine şi prin ce se deosebeşte de ceilalţi fluturi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    • Liliana

     Interpretarea este o maniera personala, intotdeauna va avea tenta proprie, cum spui tu. Sa dau o interpretare cu tenta altcuiva ar fi un nonsens. Cititor nu-I sinonim cu scriitor. Ca cititor deschid cartea, daca m-a prins o citesc pana la capat, daca nu, renunt. Ca scriitor trebuie sa-mi asum ce am scris, ce am vrut sa transmit. Nu as da bani nici macar pe o revista din care sa aflu ca barbati care stiu sa iubeasca sunt putini, dar femei care merita iubite, si mai putine.( ma bucur c-ai intuit ca asta m-a enervat). Daca tu, ca scriitor, gasesti asta foarte interesant si vrei sa ma convingi si pe mine, joaca-te altfel cu cuvintele, minte-ma frumos, gaseste o solutie, nu tranti cliseu peste cliseu. Si mai ales nu ridica asta la rang de ” mare adevar”! Pana si adevarul poate fi o notiune relativa sau obiectiva. Ca eu nu pot sa scriu nici macar atat, nu transforma in bijuterie o lucrare slaba. Centrul de greutate e in final, usor copiat dupa Paler, din care permite-mi sa citez: ” am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru si pot vedea ceva total diferit”. Fluturele ? Habar n-am! Eu nu-i stiu decat pe cei din stomac!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Marius D.Concita

  Vă mulţumesc tuturor pentru comentariile voastre pozitive sau negative.Faptul că oamenii simt nevoia să îmi lase cuvinte frumoase sau să mă critice,e o dovadă că scrierile mele sunt citite şi generează sentimente şi reacţii.Şi dacă citind acest articol,unii oameni au apreciat şi cel mai important,au simţit ceea ce am vrut să transmit,înseamnă că nu a fost în zadar.
  Vă mulţumesc mult pentru că mă citiţi şi nu mă ignoraţi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Oana

  Mie îmi place! Iar pentru cel care a trecut prin clasa a şasea…cred că a rămas acolo!Îl rog să mai înveţe să citească.Nu-l obligă nimeni să împrăştie cu mult venin din invidia ce se simte din scurta lui impresie!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Liliana

   Oana, si eu sunt de parere ca nu are nimic original aceasta creatie. Sunt niste cuvinte frumoase si-atat. Eu am citit toate textele lui Marius, fiindca mi-a placut mult ” Iluzie”. El are o capacitate pe care, din pacate, nu a aratat-o in textul de fata. Ca “suntem permanent intr-o goana dupa lucruri materiale…”, ti se pare o bijuterie artistica? Ca mie-mi suna a banalitate.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • soareg

  compunere de clasa a 6-a.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Liliana

   Si compunere de ce? Cel mult ” niste cugetari”!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   • romeodragan

    Cred că sunteţi răi!Aveţi voi dreptul să judecaţi în glumă o lucrare foarte bună?Aţi câştigat măcar odată acest concurs?Citiţi mai atent textul.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    • Liliana

     Cred ca ai vrut sa scrii ” o data “, nu ” odata”. Nu am judecat, ne-am spus parerea. Nu cred ca autorul scrie sau va scrie de aici inainte doar pentru cei care castiga concursuri. Tema ii permitea o creatie mult mai buna, fiindca poate mai mult. Am spus si asta!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     • romeodragan

      odátă adv. (o și dată). Odinioară, cîndva, oare-cînd (lat. olim): a fost odată un împărat (odată e lat. sémel). În acelașĭ timp (cp. cu lat. simul, de unde fr. ensemble împreună): aŭ venit odată. În fine (exclamativ): haĭ, pleacă odată! De-odată, subit: odată s´a repezit și l-a prins! Cîte odată, une-orĭ, din cînd în cînd: maĭ scrie-mĭ cîte odată. Vre-odată, cînd-va, în vre-un timp: aĭ fost, te veĭ duce vre-odată la Roma? Nicĭ-odată, în nicĭ un timp: nicĭ odată n´am căzut. De odată, saŭ deodată (eo dift.), odată, súbit, pe neașteptate. Odată și odată, maĭ curînd orĭ maĭ tîrziŭ, odată în orĭ-ce caz în viitor: odată și odată, tot va birui. Odată ce, fiind admis că, fiind recunoscut că, fiind lucru real că: odată ce ne-am adunat aicĭ, trebuĭe să lucrăm; nu putem dormi odată ce țara ne cheamă!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      • Liliana

       Aha, m-am prins, ai vrut sa spui: ” ati castigat macar candva/odinioara acest concurs”, nu ” macar o singura data”(numeral). Pai, daca-i asa, in opinia ta, daca am fi castigat in 2011, eram indreptatiti sa comentam un text, dar daca am castigat recent, nu! Are logica? Nu mi-e straina gramatica limbii romane, dar am urmarit explicatiile tale. ” maĭ scrie-mĭ cîte odată “, nu stiu cand a putut fi corect( asta daca nu e o greseala de tastare). Corect e ” cateodata”(adverb) si ” cate o data”( adverb+numeral).
       Cu ” o data “, n-ai?

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     • romeodragan

      Liliana,Liliana….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      • Liliana

       Aici sunt! 🙂

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   • Marius A. Chivu

    …..”sunt şi mai puţine femei care merită iubite”…Faci parte din această categorie!Am un respect deosebit pentru autor şi citesc cu plăcere toate postările lui.Sunt clare şi pline de frumuseţe.Dacă sunt cugetări,de ce nu te apleci mai mult asupra lor să înveţi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    • ClaudiuO

     Nu cred ca e cazul sa jignesti totusi, nici macar voalat…

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     • Liliana

      Si-ncepuse frumos! Aoleu, sa nu spui ca a incurcat ” categoria”!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    • Liliana

     Pai sunt cugetarile lui, nu ale mele( bine…cu usoare influente ale lui Paler)!
     Daca lui i s-a parut foarte interesant ca sunt si mai putine femei care merita iubite, iar mie nu mi se pare nici macar agreabil sa scrii despre asta, ce sa invat? Dar ma-ntreb ” foarte putinii aceia de barbati care stiu sa iubeasca cu adevarat ” pe cine vor iubi? Ca femei care merita cica-s mai putine! Cu mine-n frunte or fi mai multe, dar ii dai peste cap calculele si frumusete de inceput de….ce-o fi!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Alexandra Dima

  “Mi-aş dori ca la finalul drumului, să pot spune că am înţeles sensul extraordinarei şi unicei călătorii care este viaţa şi calm ca o răsuflare, să ne desprindem, împăcaţi cu noi şi pregătiţi pentru marele mister, de dincolo de lume.”

  Ce frumos!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Emil

  ”Suntem permanent într-o
  goană nebună după bani, după lucruri materiale,
  uitând sau ignorându-le pe cele cu adevarat importante.”Asa este!
  Suntem permanent într-o goană nebună după bani, după lucruri materiale, uitând sau ignorându-le pe cele cu adevarat importante

  Mai multe detalii: http://citesteasta.ro/8382/simplitate/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Andrei

  O noua bijuterie artistica.Cât adevăr,adevărul zilelor noastre.Multă sănătate!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Marius D.Concita

   Vă mulţumesc mult pentru cuvintele voastre frumoase!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • George

  Frumoasă temă:”Realitatea este o creaţie a exceselor,a nemăsurarii şi a nesăbuinţelor noastre” Emil Cioran.Cât de bine şi uşor ai zugrăvit în cuvinte acest subiect.Rămâi preferatul
  meu.Mulţumesc!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Marius D.Concita

   Mulţumesc pentru apreciere!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)