Ce este Parlamentul European ? – Reprezentantul a 500 de milioane de oameni – Institutie legislativa a Uniunii Europene
Unica institutie supranationala ai carei membri sunt alesi prin vot universal direct, in mod democratic, este Parlamentul European – astfel sunt reprezentati cei 500 de milioana de cetateni din cadrul statelor membre.
Parlamentul European este ales o data la 5 ani si este implicat in adoptarea numeroaselor legi care influenteaza viata fiecarui cetatean al Uniunii Europene. Printre subiectele tratate se afla si legislatii privind libera circulatie a lucratorilor, marfurilor si serviciilor, capitalurilor si totodata trebuie mentionat protectia mediului, drepturile consumatorilor si egalitatea sanselor.
Parlamentul European si structura acestuia
Printre grupurile care formeaza Parlamentul se afla Presedintele, Deputatii, Grupurile Politice, Comisiile Parlamentare si Delegatiile.
Presedintele este ales pentru o perioada de 2 ani si jumatate – mandatul acestuia putand fi reinnoit. Presedintele reprezinta Parlamentul in relatiile externe si cu alte institutii comunitare. Alaturi de Presedintele Consiliului, el semneaza toate actele legislative adoptate prin procedura de codecizie. Totodata, se pronunta cu privire la toate discutiile internationale si face recomandari de natura sa consolideze Uniunea Europeana.
Tot prin vot universal direct sunt alesi si Deputatii pentru o perioada de cinci ani. Deputatii isi distribuie timpul de lucru intre Strasbourg, Bruxelles si propriile circumscriptii electorale. In Bruxelles, iau parte la reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice, precum si la toate perioadele de sesiuni suplimentare. La Strasbourg, participa la 12 perioade de sesiune.
Grupurile politice reprezinta structurile in care sunt grupati deputatii, in functie de afinitatile lor politice.Fiecare dintre grupurile politice isi asigura propria organizarea interna care presupune desemnarea unui presedinte, a unui birou si a unui secretariat. Grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare si depun amendamente inaintea fiecarui vot din cadrul ședintelor plenare. Fiecare grup politic adopta un punct de vedere in urma consultarilor. Fiecare membru este liber sa-si prezinte punctul de vedere – niciunui membru nu i se impune o anumita varianta de vot.
Rolul de a pregati sedintele plenare ale Parlamentului revine Comisiilor parlamentare care sunt specializate pe diferite domenii. In cadrul acestor comisii deputatii modifica, elaboreaza si adopta propuneri legislative si rapoarte din proprie initiativa – daca este cazul, constituie rapoarte, care ulterior sunt prezentate in cadrul sedintelor plenare, cu privire la propunerile Comisiei si ale Consiliului
Delegatiile Parlamentului European joaca un rol important in sprijinirea extinderii influentei Europei la nivel mondial colaborand cu Parlamentele tarilor care nu fac parte din Uniunea Europeana. Exista peste 30 de delegatii, fiecare dintre ele fiind alcatuita din aproximativ 15 deputati europeni.
Care sunt organele politice care fac parte din Parlamentul European
Alcatuita din presedintii grupurilor politice si Presedintele Parlamentului European este Conferinta presedintilor. Rolul sau esta sa organizeze lucrarile Parlamentului si sa ia hotarari cu privire la toate chestiunile referitoare la programarea legislativa precum calendarul si ordinea de zi a sedintelor plenare, compozitia comisiilor, a delegatiilor si repartizarea competentelor in cadrul lor si sa nu uitam de programarea legislativa. Totodata, Conferinta Presedintilor are un rol important in relatiile Parlamentului European si celelalte institutii comunitare, de asemenea, cu tarile terte si cu organizatiile extracomunitare.
Biroul este alcatuit din Presedintele Parlamentului European alaturi de cei 14 vicepresedinti si 6 chestori, cu statut de observatori. Un rol important al Biroului este de a coordonea functionarea interna a Parlamentului si a indatoririlor acestuia precum: estimarea bugetului Parlamentului European si organizarea administrativa si financiara.
Chestorii sunt cei responsabili de chestiunile administrative si financiare care ii vizeaza pe deputati. Trebuie notat ca in cadrul Biroului, cei 6 chestori au un simplu rol consultativ. Acestia trebuie sa se asigure ca deputatii dispun de infrastructura necesara pentru o buna exercitare a mandatului lor.
Comisia Europeana si Parlamentul European
Comisia Europeana, fiind gardianul tratatelor si organul executiv al Comunitatii, colaboreaza in stransa legatura cu Parlamentul European. Comisia aduce in discutie, explica si sustine propuneri legislative in fata comisiilor parlamentare si are obligatia sa urmareasca si sa considere modificarile solicitate de Parlament.
Comisia ia parte la toate sedintele plenare ale Parlamentului European si isi justifica politicile de fiecare data cand un deputat cere acest lucru. Comisia este cea care raspunde intrebarilor scrise si orale ale deputatilor.
Participarea Consiliului Uniunii Europene in Parlamentul European
Un alt participant la lucrarile Parlamentului European este Consiliul Uniunii Europene care reprezinta celalalt organ legislativ al Uniunii, alcatuit din ministrii statelor membre.
Presedintia Consiliului este atribuita prin rotatie fiecarui stat membru pentru sase luni. Consiliul Uniunii Europene, prin reprezentatul sau Presedintele, poate interveni in oricare dintre dezbaterile sau discutiile din cadrul sedintelor plenare.
Presedintele Consiliului Uniunii Europene isi prezinta programul, la inceputul fiecarui mandat, in fata Parlamentului European reunit in sedinta plenara si porneste o discutie cu deputatii. Dupa celor 6 luni de mandat, Presedintele trebuie sa prezinte bilantul sau politic in fata Parlamentului European.
Consiliul European trebuie sa reuneasca sefii de stat si de guvern ai statelor membrealaturi de Presedintele Comisiei de cel mult patru ori pe an. In urma dezbaterilor consiliul stabileste orientarile politice generale ale Uniunii Europene.
La finele fiecarei reuniuni, Presedintele Consiliului European dezbate alaturi de Parlamentul European un raport cu privire la rezultatele activitatii acestuia.
Parlamentul European are deci puterea de a adopta legi europene – acesta impartind competenta legislativa cu Consiliul Uniunii Europene, de asemenea, poate accepta, modifica sau respinge continutul legislatiei europene.
Acum ca am aflat cu ce se mananca Parlamentul European dati-mi voie sa va prezint cateva detalii destul de interesante cum ar fi:
Robert Schuman a fost primul presedinte al Parlamentului European intre anii 1958 si 1960; Desi sedintele plenare sunt tinute la Strasbourg, secretariatul general se afla in Luxemburg si in cele din urma in cazul in care nu stiati Germania este tara cu cei mai multi deputati in cadrul Parlamentului European.