Interviu cu castigatorul lunii ianuarie-februarie

Stimati cititori am deosebita placere sa vi-l prezint pe Sorin Vânătoru autorul operei “Pentru literatură – sau beţia nimicului” castigatorul concursului de creatie literara ianuarie-februarie cu tema “Creatie”

“Numele, locul nasterii si data nasterii?
Sorin Vânătoru, născut în Iaşi, 9 iulie 1954- mama din Transilvania ( Ormeniş, jud.Alba), tatal din Ploieşti. 
Cu ce te ocupi? Poti sa faci te rog o scurta prezentare a ta?
Domiciliez în Ploieşti,licentiat în psihologie, translator engleză-română,atestat in jurnalism de catre Petre Mihai Băcanu (România liberă), membru al Asociaţiei pentru Dialogul dintre Ştiinţă şi Teologie din România (A.D.S.T.R.)- afiliat Academiei Române.

A publicat în revistele Luceafărul, Cronica de la Iaşi, Apostrof-Cluj, Oglinda, Revista nouă etc.
A publicat doua carti: “Despre predictie” si “La capatul rabdarii”.Are in lucru alte carti.
A fost remarcat  de criticul Alex Stefanescu care il va introduce in colectia sa -“Noul val”.

“Însemnările lui Sorin Vânătoru atrag imediat atenţia şi impresionează prin îndrăzneala şi dramatismul gândirii, prin paradoxurile spectaculoase, deloc ieftine, prin expresivitatea energică a formulărilor.
Autorul loveşte năpraznic, cu un baros de oţel, în stratul de idei pietrificate pe care alţii le consideră incontestabile şi, chiar dacă nu reuşeşte să le disloce, măcar face să sară din ele scântei. Poezia sa este un alcool tare. Te ameţeşte şi îţi creează un fel de dependenţă. După ce termini de citit un poem simţi nevoia să mai citeşti unul. Prin comparaţie, versurile multor autori de azi încep să ţi se pară apă chioară.
Se mai remarcă sensibilitatea faţă de suferinţa umană, umorul de idei, de o rar întâlnită fineţe, impresia de noutate pe care o provoacă fiecare text.”

Sorin VânătoruTe-ai gandit ca o sa castigi?
M-am gândit că e probabil.
Cum ai aflat de noi, ce te-a indemna sa scrii si sa ne trimiti articolul?

Am aflat de pe Internet şi  v-am trimis materialul.

Care crezi ca e cel mai tare autor literar din toate timpurile si care e ultima carte citita?
Bine, sunt mulţi scriitori mari…eu am trăit mult timp sub influenţa existenţialismului francez (A.Camus, Sartre, Malraux, în special), apoi Heidegger la germani. Am fost răvăşit de scrierile unor Kierkegaard, Blaga şi E.Cioran. Ca să răspund direct la întrebarea dv. aş zice că Shakespeare.

Ultima carte citita este “The future of complexity”, de Peter Baofu. Este vorba despre realitatea Ordinii si a Haosului.

Evenimentul/intamplarea care te-a marcat cel mai mult de cand te stii tu?
Pe la varsta de opt ani, când am descoperit că moartea chiar există, nu e o poveste.
Poti sa calatoresti oriunde sau oricand, care ar fi destinatia ideala ?
Mi-ar placea să stau un timp, singur, pe insula lui Robinson Crusoe.
Ce ai schimba la lumea de azi daca ai avea puterea sa o faci ?
Controlul eficient al guvernelor de către cetăţeni. Din punctul meu de vedre acest control nu există. Între guverne şi oameni nu există o comunicare serioasă.
Avem o noua rubrica pe site se cheama “Casa de cultura”, e ceva pentru noi tinerii sa ne mai aducem aminte niste valori adevarate. Despre ce te-ar interesa sa citesti acolo?
Despre ceea ce scrieti voi, în primul rând. 
Esti deja celebru, ai vreo vorba de duh sau un indemn pentru fanii tai sau poate o imagine cheie, o metafora care sa iti defineasca stilul?
Sunt un depresiv optimist. Îmi este din ce în ce mai bine, până la insuportabil, iar explozia care urmeaza e orbitoare-este  viaţa de apoi.
Daca ar fi sa te caracterizezi printr-un citat, care ar fi acela?
Sunt o bucată de neant care vorbeşte.
Vrei sa mai adaugi ceva ?
Să ne amintim de staţia Pioneer 10-lansată de SUA în 1972. Peste 2 milioane de ani va ajunge la steaua Aldebaran. Acolo va găsi pe “CiteşteAsta” care va invita praful stelar la concurs.”

 

Multumim pentru interviu si vorbele minunate si va invitam pe toti sa interpretati viziunea lui Sorin despre viata de peste 2 milioane de ani 🙂