Nimeni nu este ,,neica nimeni”

Nu ştiu care este cauza care îmi plimbă prin  minte, de câteva zile, expresia asta, ,,neica nimeni’’. La o primă documentare -evident, sursa, care deja a devenit clasică, DEX online- arată ca definiţie ,, argou, sens peiorativ’’, explicaţia ,,individ insignifiant’’, desigur, expresie. Şi, dacă tot nu-mi iese din minte, aş dori să mă ,,războiesc’’ puţin cu dânsa…

Există, cu adevărat, ,, neica nimeni’’ ? Aş zice că nimeni, niciodată, niciunde . La cine s-a gândit, oricine, atunci când a creat această expresie ? Cine gândiţi voi că ar putea fi ,,neica nimeni’’ ? Un ins, desigur dintre noi, care nu are nimic de spus ? Dar, pentru a nu avea nimic de spus, ar implica faptul că insul nu există. Ori, atâta vreme cât un ins există, el nu poate fi ,, neica nimeni’’.

La cine s-a gândit, oricine, când a folosit această expresie ? La un om al străzii ?  Poate, la acela dintre noi care nu ridică privirea, nu comentează, nu se plânge, nu jigneşte, nu adresează întrebări ? La acela care nu se revoltă vreodată ? La acela care nu îşi exprimă vreodată un punct de vedere asupra a orice ? Sau la acela care nu are realizări fastuoase în viaţă ? La acela care nu s-a dezvoltat material, încât nu iese ,,în faţă’’ cu vreo evidenţă ? La acela care nu a făcut mari demonstraţii, spiritual vorbind ?

Cine gândiţi voi că ar fi ,,neica nimeni’’ ?

Nu, câtă vreme există, nimeni nu este ,,neica nimeni’’.

Şi, dacă folosim această expresie pentru a caracteriza astfel pe cineva, asta este cauzat doar de propria noastră percepţie, şi riscăm, astfel, ca noi înşine să devenim ,,neica nimeni.

Pentru că doar noi nu suntem apţi, nu avem capacitatea de a căuta în adâncul celui de lângă noi, de a cunoaşte existenţele din jurul nostru în profunzimea lor. Căci, dacă ne vom apleca asupra oamenilor cu atenţie, cu inteligenţă şi înţelepciune, asupra acestor aşa zişi ,vom descoperi o lume minunată.

Ascultă-le poveştile, doar atât îţi recomand. Ascultă povestea cerşetorului, află povestea celui care nu a ieşit în evidenţă, caută în sufletul celui aparent mărunt. Află ce experienţă de viaţă are acela care a abandonat lupta, şi de ce a făcut-o, află ce nu poate spune cel ce nu vorbeşte, de ce nu se plânge acela care nu o mai poate face, de ce nu jigneşte , şi ce răspunsuri magice a aflat el, de nu mai poate întreba. Iţi  garantez că vei găsi o lume adevărată. Vei descoperi poveşti frumoase, vei descoperi fapte de adevărată viaţă, care te vor îmbogăţi. Vei descoperi o gândire atât de vie, care te va ului. Vei descoperi trăiri şi sentimente  fără de care ai fi mai sărac. Vei descoperi frumuseţe, poate chiar şi urâţenie, cine ştie… Important este însă să descoperi, orice, atât cât eşti capabil, cu resursele tale, din viaţa acelora pe care prea des ne grăbim să îi catalogăm. Îţi vei adresa întrebări, cărora va trebui să le găseşti răspunsuri. Vei trage concluzii.

Concluzia mea este aceea că nimeni nu este ,,neica nimeni’’, niciodată, niciunde, nicicum.

De Caleopi Efrem